Toekomstige nieuwsvoorziening via Feeds & Toots

Aangezien we allemaal steeds meer te maken krijgen met de gevolgen van de toenemende censuur, wordt de noodzaak tot het zoeken naar alternatieve wegen van onafhankelijke nieuwsvoorziening steeds groter. Naar de toekomst toe zien wij twee wegen om onafhankelijke nieuwsdistributie mogelijk te maken. Dat is enerzijds via persoonlijk samen te stellen nieuwsoverzichten op basis van RSS-feeds en anderzijds door gebruik te maken van het decentrale sociale media-netwerk. Beide routes zijn al operationeel, daar kun je vandaag al mee starten.

Wij zien naar de toekomst toe goede ontwikkelmogelijkheden om deze nieuwsvoorzieningen nog beter te gaan benutten en om het gebruik ervan laagdrempeliger te maken. En die nieuwe oplossingen zijn hard nodig, zeker nu ook de website HoeZitHetNuEcht.nl heeft aangegeven te stoppen met het aanbieden van een alternatief nieuwsoverzicht.

Doorstart HoeZitHetNuEcht?

Via HoeZitHetNuEcht.nl wordt al sinds 2012 een breed aanbod aan alternatief nieuws aangeboden. Aangezien de vrijheid op internet steeds verder ingeperkt wordt en de risico’s op schadeclaims steeds groter worden, gaat het nieuwsoverzicht op de website HoeZitHetNuEcht.nl per 1 oktober 2019 stoppen. En terwijl het nieuwsoverzicht van HoeZitHetNuEcht eindigt, ontstaat de wens het nieuws via een nieuwe route naar de lezers te brengen.

Op basis van RSS-feeds en de software van HoeZitHetNuEcht.nl kan een App worden ontwikkeld, waarmee je in de toekomst de vertrouwde alternatieve nieuwsbronnen toch nog eenvoudig kunt blijven volgen. De HoeZitHetNuEcht nieuws-App betreft een nieuw te ontwikkelen desktop-applicatie die op Windows, Linux en MacOS te gebruiken valt. Naar de toekomst toe kan deze App ook uitgebreid worden met video’s en informatie over evenementen en interessante boeken. Denk hierbij ook aan mogelijkheden om zelf te bepalen welke nieuwsbronnen je wel en niet wilt zien in je persoonlijke nieuwsoverzicht. Er liggen hier veel mogelijkheden, als daar inderdaad draagvlak voor is.

Crowdfunding voor App

Je kunt uiteraard nu zelf ook al starten met het zelf samenstellen van een persoonlijk, decentraal nieuwsoverzicht via RSS-feeds. Wij hebben op het kennisplatform Fediversum.nl al snelstart-handleidingen gemaakt om zelf zo’n overzicht te maken via de software van bijvoorbeeld Newsflow, Raven Reader of Thunderbird.

Kies je liever voor het gemak van een kant-en-klaar nieuwsoverzicht met de bekende nieuwsbronnen via een App, dan kun je nu meehelpen om dat mogelijk te maken. Om deze HoeZitHetNuEcht-App te kunnen ontwikkelen is een crowdfunding gestart via Platform Bewuste Media. Als je de doorstart van HoeZitHetNuEcht een goed idee vindt en wilt dat het vertrouwde nieuwsoverzicht beschikbaar wordt via een nieuwe App, word dan nu donateur zodat de App daadwerkelijk ontwikkeld kan gaan worden.

Decentrale sociale media

Het andere pad dat wij zien is die van de decentrale sociale media als kanaal van nieuwsdistributie. Vorig jaar is er een nieuwe internetstandaard geïntroduceerd: ActivityPub. Dit maakt het mogelijk om nieuws via het decentrale netwerk van samenwerkende internetservers geautomatiseerd te verspreiden naar volgers en lezers. Deze nieuwe techniek is een open standaard, waarvan niemand de eigenaar is. Via deze route kun je het nieuws rechtstreeks van schrijvers naar geïnteresseerde mensen brengen. Zo sluit je alle tussenpersonen uit waardoor ook censurerende partijen buitenspel worden gezet.

Er zijn diverse ActivityPub-platforms zoals Hubzilla en Friendica, maar Mastodon is momenteel het makkelijkste startpunt. Vandaar dat wij vanuit Platform Bewuste Media daar nu op inzetten. Sinds de start in 2016 zijn er nu zo’n 3000 Mastodon-sites gelanceerd, die elk onderling berichten uit kunnen wisselen. Er zijn ondertussen ruim twee miljoen gebruikers van Mastodon en dat aantal groeit snel. In Nederland is Mastodon nog een relatief onbekend platform, terwijl hier echt hele goede mogelijkheden klaar liggen.

Je kunt op een van de Mastodon-servers gemakkelijk (en gratis) een account aanmaken en zelf aangeven welke nieuwsbronnen je wilt volgen. Net als met Facebook, maar dan zonder nieuwsfilters, zonder censuur, zonder advertenties en zonder schending van je privacy. Wel zo prettig. De berichten die je post op Mastodon heten ‘Toots’ (spreek uit als ‘toets’), vergelijkbaar met de ‘Tweets’ van Twitter. Berichten zijn op Mastodon maximaal 500 letters.

In de Media

Diverse alternatieve media hebben in de afgelopen weken aandacht besteed aan de mogelijkheden van decentrale sociale media. Onderstaand kun je een aantal van deze artikelen lezen:

Oproep

De toekomst van het volgen en lezen van alternatief nieuws is de weg van de ‘Feeds’ of die van de ‘Toots’. Of beiden, dat kan natuurlijk ook. We willen iedereen hierbij dus oproepen om de mogelijkheden nu alvast te gaan verkennen. Nu de censuur steeds harder toeslaat is het van belang om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de alternatieven die er nu al liggen!

Wil je meer weten over wat er fout gaat in de media en wat de achtergronden zijn waarom de decentrale sociale media zo’n goede oplossing zijn voor onze toekomst? Lees dan ons boekje ‘Eerlijk nieuws zonder censuur‘. We leggen hierin ook uit wat het verschil is tussen centrale en decentrale media en hoe deze nieuwe route mooi aansluit op de huidige trends in de samenleving. Het boekje is voor € 10,00 te koop via onze Fediversum Webwinkel of via de reguliere boekenwinkels.

Het is de hoogste tijd dat we als samenleving zelf weer de verantwoordelijkheid nemen voor onze nieuwsvoorzieningen!