Je eigen onafhankelijke nieuwsoverzicht met HoeZitHetNuEcht?

Je hebt het wellicht gelezen, het alternatief nieuwsoverzicht op de website HoeZitHetNuEcht.nl gaat stoppen. De nieuwe Europese copyright-wetgeving heeft tot gevolg dat websitebeheerders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor alles wat er op de website gepubliceerd wordt. Vanwege de snel toenemende risico’s op schadeclaims en zeer beperkte inkomsten om daartegen te beschermen, ziet HoeZitHetNuEcht zich helaas gedwongen om te stoppen met dit nieuwsoverzicht.

Als er voldoende draagvlak is, dan komt er via een doorstart wel weer een andere route voor terug. Niet meer via een website maar via een app; de HoeZitHetNuEcht desktop-toepassing. In dit bericht geven we meer inzichten over de nieuwe plannen van HoeZitHetNuEcht en hoe dit past bij het project van Platform Bewuste Media.

Crowdfunding HoeZitHetNuEcht App

HoeZitHetNuEcht.nl is al sinds 2012 het toonaangevende alternatief nieuwsoverzicht van Nederland. Helaas beperkt nieuwe wetgeving, en ongegeneerd misbruik van bestaande wetgeving, de mogelijkheden tot het automatisch publiceren van materiaal van derde partijen. Het nieuwsoverzicht wordt hiermee in toenemende mate onmogelijk gemaakt.

De nieuwe wetgevingen nemen niet weg dat het overzicht van HoeZitHetNuEcht handig is. Dat vraagt om een doorstart. En die doorstart gaat er komen, mits er voldoende donateurs opstaan om bij te dragen in het ontwikkelen en beheren van dit nieuwe initiatief.

Klik = Zoom

Afgelopen weken is er een eerste opzet ontwikkeld waarin het nieuwsoverzicht niet meer gepubliceerd wordt op de HoeZitHetNuEcht-website zelf. Er wordt gekeken naar een nieuwsoverzicht welke gepubliceerd wordt bij de gebruiker op de desktop. Het idee is dat de HoeZitHetNuEcht nieuws-verzamel-software van de website wordt gekoppeld aan een browser. Die browser (net als Firefox en Chrome) toont vervolgens de informatie op het scherm. Dit alles is gebaseerd op communicatie van RSS-feeds. Wel de vertrouwde nieuwsbronnen in een overzicht, niet de juridisch moeizaam gemaakte publicatie.

De toepassing wordt ontwikkeld op basis van Electron. Hierdoor wordt het mogelijk om deze software zowel op Windows als ook op MacOS en Linux aan te bieden zonder dat dit veel extra werk met zich mee brengt. De techniek van Electron betreft feitelijk het aanbieden van een website als desktop-applicatie. De HoeZitHetNuEcht-website verplaatst zich dus deels van de server naar je desktop.

Dat maakt veel mogelijk

Zoals in bovenstaande demonstratie-schermafbeelding te zien is, bevat het overzicht de bekende bronnen en categorieën. De toepassing vormt een eenvoudige manier om snel en gemakkelijk het alternatieve nieuws te bekijken. De bekende nieuwsbronnen in een nieuwsoverzicht, gewoon bij je thuis op je computer. Maar wanneer je het nieuws direct naar je toe haalt, zijn er extra mogelijkheden.

Allereerst is eenvoudig bij te houden welke berichtjes je al wel en niet hebt gezien. Omdat je voor het overzicht niet meer volledig afhankelijk bent van een gedeelde website, is het nieuwsoverzicht eenvoudig te personaliseren. Het wordt daarom idealiter ook mogelijk om zelf andere nieuwsbronnen toe te voegen. Zo kun je eenvoudig je eigen nieuwsoverzicht op maat samenstellen.

De gevorderde internet-gebruiker kent RSS-feeds ongetwijfeld goed. Je kunt uiteraard op velerlei manieren je eigen nieuwsoverzicht samenstellen. Via ons Kennisplatform informeerden we je daar al over. En we adviseren je dat zeker te doen als je dat kunt en wilt. Dat neemt niet weg dat het nogal een gedoe is om zelf een fatsoenlijk nieuwsoverzicht samen te stellen. En ook om het vervolgens bij te houden met nieuwe bronnen. Wat is er eenvoudiger dan een kant-en-klare toepassing die in één keer al het nieuws naar je toebrengt! De HoeZitHetNuEcht App maakt alternatief nieuws volgen zo wel heel laagdrempelig, heel eenvoudig en voor (nagenoeg) iedereen toegankelijk.

En omdat de toepassing specifiek is toegespitst op het alternatief nieuwscircuit, kan het passend op maat gemaakt worden. Zoals met video’s, de evenementenkalender en boeken. Deze nieuwe route biedt in potentie geweldige nieuwe mogelijkheden die via de HoeZitHetNuEcht-website een stuk lastiger te realiseren zijn. Dat alles biedt duidelijk een interessant perspectief, maar is nog wel flink wat werk.

HoeZitHetNuEcht en Platform Bewuste Media

Via Platform Bewuste Media is vorig jaar een nieuw initiatief gestart om het nieuws te decentraliseren én personaliseren. Hierin werden twee routes voor nieuws onder de aandacht gebracht: Feeds en Toots.

De HoeZitHetNuEcht desktop-toepassing is een handige manier om het alternatief nieuws te blijven volgen door gebruik te maken van RSS-feeds. Hier worden vele interessante nieuwsbronnen bijeen gebracht om, vanaf je bureaublad, het alternatief nieuws eenvoudig te volgen en bestuderen. En dit kan op relatief korte termijn eenvoudig beschikbaar worden voor iedereen.

Klik = Zoom

De tweede route is de Decentrale Sociale Media route, waarbij we de decentraliteit van internet slim benutten. Hier is het mogelijk om een decentraal nieuwsoverzicht samen te stellen via ‘Toots’ (zie de afbeelding hiernaast). Het is via deze route ook mogelijk dat overzicht overal ter wereld via internet te raadplegen. Vanaf de desktop en (als je nog wilt) via smartphones en tablets.

Deze techniek maakt het mogelijk om nieuws publiceren om te zetten in nieuws communiceren. Hierdoor kun je nieuws direct delen met geïnteresseerden zonder tussenkomst van derden. Nieuws is tussen jou en de schrijver. En je kunt daar vandaag al mee starten. Voor het optimaal benutten van dit decentrale netwerk is echter nog wel een weg te gaan.

Beide routes zijn al opgestart, maar daar gaat nog wel de nodige ontwikkeltijd in zitten. Deze oplossingen zijn dan ook afhankelijk van participatie van geïnteresseerden. Via de website van Platform Bewuste Media bieden we je de mogelijkheid te participeren via een crowdfunding, waarbij je kunt aangeven welk initiatief jij belangrijk vindt; de desktop-app via HoeZitHetNuEcht en/of Decentrale Sociale Media via Bouwen aan Beter. Een klein bedragje per maand maakt veel mogelijk. Samen met jouw hulp Bouwen we aan Beter!