Klimaatdiscussie benadrukt noodzaak alternatieve nieuwsvoorziening

Op 1 oktober eindigde, na bijna acht jaar, het alternatief nieuws-overzicht op de website HoeZitHetNuEcht.nl. Na een schadeclaim aan het begin van het jaar en de aangenomen Europese copyrightwetgeving, die straks ook verplicht in Nederland geïmplementeerd moet worden, voelden we de noodzaak om andere wegen te gaan bewandelen. Maar het was toch wel een beetje pijnlijk om het nieuwsoverzicht op de website dan toch echt offline te zetten. Gelukkig zijn er wel diverse andere wegen om het alternatief nieuws toch te kunnen blijven volgen.

En dat alternatieve nieuwsvoorziening echt noodzakelijk is bleek onlangs weer toen de Zweedse Greta Thunberg te gast was bij de Verenigde Naties. De klimaat-ontkenners moeten gestopt worden en daar wordt alles voor uit de kast getrokken. Avaaz is zelfs trots op haar acties om de “desinformatienetwerken” te onthullen en er voor te zorgen dat deze “leugens” van onder andere Facebook worden verwijderd. De aanval op alternatieve nieuwsvoorzieningen rukt steeds verder op. En daarmee ook de noodzaak tot het vinden van nieuwe wegen.

Vier nieuwe mogelijkheden in gebruik

En die nieuwe wegen zijn er gelukkig wel degelijk. Zelf denken we dat de route van decentrale sociale media, zoals Mastodon, het meest toekomstbestendig is. Met de door ons ontwikkelde ‘verloopstekker’ hebben we heel veel alternatieve nieuwsbronnen naar het decentrale netwerk gebracht om daar te kunnen volgen. Daarnaast zijn RSS-feed readers ook goede oplossingen. Via deze twee routes kun je zelf je persoonlijke nieuwsoverzicht samenstellen, waarbij je alleen de door jou gewenste nieuwsberichten in beeld krijgt.

Daarnaast hebben we twee kant en klare oplossingen ontwikkeld. Zo is er de HoeZitHetNuEcht Reader, waarin we het alternatief nieuws hebben verzameld in een RSS-feed reader die je op je eigen computer kunt installeren. De Reader is inmiddels ook geschikt gemaakt voor gebruik met oudere versies van Windows. En voor de mensen die wat minder handig zijn met computers of die willen kiezen voor gemak, versturen we iedere ochtend rond 6.00 uur via e-mail de HoeZitHetNuEcht Nieuwsbrief. De nieuwsbrief betreft een overzichtslijst met al het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het is even omschakelen voor diverse mensen, maar het alternatieve nieuws kan dus nog steeds relatief eenvoudig gevolgd worden. En nu steeds meer partijen ingrijpen op het nieuws dat wij onder ogen krijgen, is dat uitermate belangrijk.

“How dare you!”

Onlangs was de Zweedse teenager Greta Thunberg te gast bij de Verenigde Naties. Met veel fanfare (en met hoge kosten) moest ze publiekelijk met de boot naar Amerika varen waar ze in volle aandacht van de pers het voor haar geschreven verhaaltje mocht oplezen. Het werd snel duidelijk: Greta werd ingezet door de VN om voor VN-doeleinden politiek te bedrijven. Dus kwam de ingestudeerde, verontwaardigde reactie: “This is all wrong. I shouldn’t be up here, I should be back in school. Yet you all come to us young people for hope, how dare you! You have stolen my dreams and my childhood…”

Als dochter van twee acteurs, beide ouders blijken ook het extreem-linkse Antifa te steunen, werd Greta inderdaad van haar jeugd beroofd. Maar niet door de wereld, of door het aanstaande einde van de wereld, maar gewoon door haar eigen ouders. De volwassenen die ‘voor hoop naar kinderen kwamen’ waren vooral haar eigen ouders. Als ook, kennelijk, de door George Soros gefinancierde activiste Luisa-Marie Neubauer, die Greta begeleidde bij haar klimaatactivisme. Iets waarover zelfs persbureau AP in de verdediging wilde schieten.

De politieke agenda die wordt uitgerold door de VN, via Greta en de volwassenen om Greta heen, gaat uiteraard over het veranderen van de wereldpolitiek naar socialistische inzichten. En de Verenigde Naties met al hun ongekozen politici en hun zonder inspraak vastgestelde Transforming our worldAgenda 21/2030 maakt daar uiteraard graag gebruik van.

De toespraak van Greta – How dare you! – Thunberg, die zelf kort na haar speech ook gefotografeerd werd met Antifa t-shirt aan, viel bij velen niet in goede aarde. Er werd daarbij vooral gereageerd op het feit dat ze als menselijk schild werd ingezet. Je mag immers geen kritiek op kinderen hebben, of – kennelijk – op de vergaande boodschap die via die kinderen wordt uitgespeeld door de Verenigde Naties, de klimaatstakingen van scholieren of andere aan Soros gelieerde organisaties zoals ‘Extinction Rebellion’.

De grootschalige afschuw-reactie op de toespraak van Thunberg geeft ons in ieder geval hoop dat een groeiend aantal mensen in de gaten begint te krijgen dat er fundamenteel heel wat dingen niet kloppen aan het klimaatactivisme en het ons ongevraagd opgelegde ‘klimaatbeleid’.

Avaaz, onze “redder” in nood

De geheel te verwachten negatieve reactie op de aanmatigende toespraak van Greta vormde weer een prachtige aanleiding voor meer propaganda en feitenverdraaiing. Op 6 oktober verstuurde de ‘campagne community’ Avaaz.org een mailing aan donateurs met het verzoek te doneren om te helpen alle ‘klimaat-ontkenners en extreemrechtse figuren’ de mond te snoeren. We kunnen iedereen aanbevelen die tekst eens grondig te bestuderen:

De klimaatjongeren worden onder vuur genomen. Nieuw onderzoek toont aan dat invloedrijke netwerken van klimaat-ontkenners en extreemrechtse figuren in een hogere versnelling geschakeld zijn – ze verspreiden giftige leugens over de dappere jonge mensen die miljoenen van ons geïnspireerd hebben om de straat op te gaan.

Al die lelijke mensen die bezwaar hebben op het feit dat kinderen misbruikt worden om een anti-democratische politieke agenda uit te voeren, en al die lelijke klimaat-ontkenners die vragen durven te hebben over de ‘klimaat’-agenda van de VN, die moeten uiteraard bestreden worden. Gelukkig heeft Avaaz een plan van aanpak paraat: wereldwijde censuur.

Maar we hebben een *FANTASTISCHE* manier gevonden om hen te verslaan … Een klein Europees onderzoeksteam van Avaaz heeft desinformatienetwerken onthuld die verantwoordelijk waren voor 3 MILJARD views in amper een jaar tijd. We hebben het overal in de media bekendgemaakt en aan Facebook gemeld. Enkele dagen later heeft Facebook de netwerken verwijderd! Dit onderzoek was gericht op amper zes landen in Europa – nu moeten we het wereldwijd lanceren! Als we allemaal een bijdrage doen, dan kunnen we urgente onderzoeken lanceren naar de grootste desinformatienetwerken die leugens en haat verspreiden – over onderwerpen van klimaatverandering tot vluchtelingen.

Avaaz zet zich graag in om kritiek op het extreme VN-beleid weg te censureren. Ze werken met onder andere Facebook samen om alle kritiek (zoals zeer gegronde vragen over CO2 als ‘vervuiler’) te verwijderen van het internet. Uiteraard kunnen ze dat alleen doen als je nu doneert. En doneren gebeurde. Er zijn op het moment van schrijven (13 oktober) reeds 27.914 donateurs opgestaan die vrijwillig hun portemonnee trokken om kritiek op klimaatbeleid onmogelijk te maken op internet.

Dertig duizend donateurs in één week tijd, dat zijn cijfers waar wij slechts van kunnen dromen. De lezer van dit bericht begrijpt dat Avaaz, dat is opgericht door de rijkste miljardairs waaronder George Soros, met hun vele honderdduizenden donateurs, een volgende serieuze bedreiging vormen voor de objectieve en analytische verslaglegging van de gebeurtenissen op deze planeet. En juist over de wereldwijde machtsgreep van de VN, uitgevoerd onder de noemer klimaatbeleid, is ongecensureerde informatie en een kritische houding zeer nodig.

Tijd voor Plan B

Uiteraard zijn we in Nederland met alternatieven aan het starten – onder andere via decentrale social media – die niet gemakkelijk zijn te censureren. We verwijzen je hierover graag naar de website Fediversum.nl. In ons boekje ‘Eerlijk nieuws zonder censuur‘ kun je meer lezen over de achtergronden van decentrale sociale media en waarom wij denken dat dit de toekomst heeft.

Afgelopen week heeft Stichting NBD Biblion een groot aantal van onze boekjes besteld. Binnenkort kun je het boekje dus ook in openbare bibliotheken vinden. Onderstaand hun recensietekst:

Dit boekje van Alexander & Silvia Belgraver is een echte eyeopener. Het vat uitstekend samen wat er mis is met de huidige nieuwsvoorziening: censuur, framing, belangenverstrengeling en privacyschending. De grote mediabedrijven bepalen goeddeels welk nieuws wij onder ogen krijgen. Het gaat niet meer om het objectief brengen van het nieuws. De invloed van investeerders, adverteerders, industrie en overheden zorgt ervoor dat we een eenzijdige visie opgedrongen krijgen. Wat afwijkt van het gewenste wereldbeeld wordt weggefilterd.

Inmiddels zijn er echter goede alternatieven die een vrije nieuwsvoorziening mogelijk maken, via de ontwikkeling van onafhankelijke decentrale sociale media (Fediversum, ActivityPub, Mastodon). De complotdenkers en privacyfanaten maken zich terecht zorgen, maar of dit Plan B in de praktijk kans van slagen heeft, is de vraag. Softcover, traditionele typografie en lay-out, zwart-wit (alleen de spaarzame illustraties zijn in kleur). Met eindnoten. Voor een flinke lezerskring.
— Recensent: Herman Ahaus voor NBD Biblion

We denken zelf dat de nieuwe mogelijkheden wel degelijk kans van slagen hebben. Maar het is uiteraard wel van groot belang dat we nu ook daadwerkelijk aan de slag gaan met deze nieuwe routes van nieuwsvoorziening. Dat we eenzijdige en gekleurde berichtgeving vervangen door een diversiteit aan onafhankelijke informatiebronnen, zodat we zelf weer in staat zijn om onze eigen visie te bepalen.

Verandering ontstaat niet vanzelf, daar ben jij bij nodig!