Bouwen aan Beter

Voor de wereld van onafhankelijk nieuws was 2019 een veelbewogen jaar, met grootschalige censuur, klokkenluiders, schandalen én uiteraard de ontwikkelingen rondom omroep Ongehoord Nederland.
Pixabay year-4435497_960_720
Maar ook voor Platform Bewuste Media, onze 'nieuwsdienst' voor onafhankelijk nieuws, was het een turbulent jaar. Een jaar dat in januari startte met een schadeclaim en in december eindigde met censuur. Maar 2019 was ook het jaar waarin we mooie resultaten hebben bereikt, doordat we onze eigen ActivityPub-koppeling werkend hebben gekregen en er diverse nieuwe mogelijkheden zijn gecreëerd om nieuws decentraal te distribueren en volgen.

In twee nieuwjaarsberichten blikken we terug op 2019 en kijken we vooruit naar de toekomst.

Nieuwjaarsbericht: Terugblik op 2019

In de Terugblik op 2019 staan we stil bij de ongegronde "schade"-claim waar we mee geconfronteerd werden door de grote nieuwsindustrie. We werden hierdoor genoodzaakt om een advocaat in te schakelen en ons te verdiepen in de copyrightwetgeving. Daarnaast geven we een overzicht van waar we verder mee bezig zijn geweest. Zoals het delen van onze inzichten via onze blog op Bouwen aan Beter en het uitbrengen van ons boekje 'Eerlijk nieuws zonder censuur'. Maar ook het oprichten van de Fediversum-website als naslag-website en het opzetten van een ontwikkel- en testplatform voor de ActivityPub-software.

Verder was 2019 ook het jaar waarin we onze eerste eigen ActivityPub-koppeling werkend kregen en we de ActivityPub-'verloopstekker' konden aanbieden vanuit HoeZitHetNuEcht. Een grote mijlpaal! We brachten in één keer meer dan 100 nieuwsbronnen naar het decentrale sociale media netwerk, en wel in eigen beheer. Helaas zagen we ons wel genoodzaakt om per 1 oktober 2019 het nieuwsoverzicht op de website van HoeZitHetNuEcht uit te zetten, een pijnlijk moment. Maar er zijn wel vier mooie, nieuwe alternatieven voor in de plaats gekomen.
Op de valreep van het jaar werden we in december nog geconfronteerd met de censuur op Mastodon.nl. In dit terugblik-nieuwsbericht geven we uitleg over hoe dat in elkaar zit en waarom het zo belangrijk is om zelf je data in eigen beheer te nemen. Lees hier het hele nieuwsbericht.
My Site My Rules

Nieuwsjaarsbericht: Stand van zaken en blik op de toekomst

In het vervolg nieuwsbericht geven we een overzicht van de huidige stand van zaken en kijken we vooruit naar de mogelijkheden voor het nieuwe jaar. Er zijn inmiddels zo'n 150 mensen vrijwillige donateur geworden. Die mensen willen we hierbij graag hartelijk bedanken voor hun support. Hun enthousiasme en inzet heeft het mede mogelijk gemaakt dat we nu een aantal basis nieuwsdiensten kunnen aanbieden. Er zijn een kleine 300 gebruikers die actief nieuwsbronnen volgen via het decentrale sociale media-netwerk met behulp van de social media-dienst van HoeZitHetNuEcht.nl.

Eind 2019 maakten we de stand op en signaleerden we dat de groei momenteel gestagneerd is. Het aantal mensen uit de doelgroep die zijn overgegaan tot actie, blijkt helaas klein. Met het beperkte aantal donateurs kunnen we wel het huidige nieuwsaanbod in stand houden, maar is het helaas voor ons niet mogelijk om structureel veel tijd te blijven besteden aan het doorontwikkelen aan de nieuwsvoorziening. Dit is wel een realiteit waarop we ons moeten aanpassen voor het nieuwe jaar.

Het decentrale ActivityPub-netwerk biedt nog steeds uitstekende mogelijkheden en een groot potentieel voor onze toekomst. Met het decentrale sociale media-kanaal, de RSS-feeds, de HoeZitHetNuEcht Reader en de diverse nieuwsbrieven is er al een breed platform beschikbaar voor de toekomst. Het is een platform dat functioneert, maar wat nog zeker niet af is. In dit vervolg nieuwsbericht beschrijven we een zogenaamde roadmap met mogelijke vervolgstappen die wij zien. Maar voor de realisatie daarvan hebben we wel jouw hulp nodig. Lees hier het hele nieuwsbericht.

Overige nieuwtjes

Er zijn weer nieuwe nieuwsbronnen om te volgen:
Wat cijfers:
  • HoeZitHetNuEcht gaat op voor het 200.000ste nieuwsbericht dat via HoeZitHetNuEcht is verwerkt. We zitten nu (begin januari 2020) op: 197.500.
  • Een honderdtal abonnees op onze dagelijkse nieuwsbrief en de HoeZitHetNuEcht Reader.
  • We hebben nu een kleine 300 volgers via de ActivityPub-bronnen op HoeZitHetNuEcht, waaronder een paar grootafnemers.
  • We hebben in 2019 in totaal ruim 300.000 ActivityPub-berichten verstuurd via HoeZitHetNuEcht!

Het vervolg ligt in jouw handen...

We hebben een geweldige basis ontwikkeld in 2019 om in 2020 op door te innoveren. Met de hierboven genoemde roadmap hebben we duidelijk interessante en toekomstbestendige ideeën en mogelijkheden. Nu blijft voorlopig alleen nog de vraag-kant achter. Dus word je enthousiast van deze ideeën, word dan ook vrijwillige maandelijkse donateur, zodat we structureel door kunnen gaan met het verder ontwikkelen van deze mogelijkheden.

Het is de hoogste tijd om als mensheid zelf weer onze eigen kracht terug te nemen en bewust de wenselijke realiteit te gaan creëren. Met jouw hulp kunnen wij bouwen aan beter.

Tenslotte willen we onze lezers en donateurs een voorspoedig, gezond en geïnspireerd 2020 toe wensen. Dat dit jaar een doorbraak-jaar mag worden voor ons allen!
Waardeer je onze initiatieven?
Overweeg dan ook eens om ons te steunen door donateur te worden.
Logo PBM zwart 60px
Meer informatie: www.PlatformBewusteMedia.nl en www.Fediversum.nl
De blog Bouwen aan Beter is op Mastodon te volgen via @bouwenaanbeter@mastodon.nl
Je ontvangt dit bericht omdat je je via de website hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.
Website | Contact | Donatie | Privacy | Uitschrijven