Bouwen aan Beter

Eerlijk nieuws zonder censuur. Nieuwe mogelijkheden!

Op onze blog heb je afgelopen maanden kunnen lezen wat er fout gaat in de reguliere media. Ben jij de censuur, de eenzijdige selectie van nieuws en de privacyschending ook zat? Hoog tijd voor verandering. Sinds kort zijn er nieuwe mogelijkheden beschikbaar in de vorm van decentrale sociale media. Via deze route wordt het mogelijk om het nieuws rechtstreeks van schrijvers naar lezers te brengen. Zonder tussenkomst van censurerende partijen. Aangezien we hier heel enthousiast over zijn, willen we deze informatie graag met zo veel mogelijk mensen delen. Onderstaand een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

Boekje gepubliceerd

Om de nieuwe mogelijkheden voor onafhankelijke nieuwsgeving en nieuwsdeling breed onder de aandacht te brengen hebben we het boekje: 'Eerlijk nieuws zonder censuur' geschreven. Hierin wordt op een toegankelijke manier beschreven wat er mis gaat met de huidige nieuwsvoorziening. En belangrijker nog: hoe dat beter kan via het decentrale netwerk. Met een voorwoord van George van Houts en een steunbetuiging van Ad Broere.

Afgelopen week is het boekje gepubliceerd. Zie ook ons persbericht. Het boekje is voor € 10,00 te koop via onze Fediversum Webwinkel. Vanaf maandag 27 mei is het ook via de reguliere boekenwinkels te bestellen.
Eerlijk nieuws zonder censuur
Het boekje is tot stand gekomen in samenwerking met Fred Teunissen en uitgeverij Trophonios Publishing. Trophonios is een Nederlandse uitgeverij die zich richt op transitie en spiritualiteit, een uitgeverij met het hart op de juiste plaats.
Trophonios Publishing

Gestart met onafhankelijke nieuwsbronnen

De infrastructuur van het decentrale nieuwsnetwerk ligt er al, het is nu vooral van belang dat we er met z'n allen mee aan de slag gaan. Het plan is om er eerst voor te zorgen dat een groot aantal onafhankelijke nieuwsbronnen hun berichten decentraal gaan verspreiden, zodat er ook interessant nieuws te volgen valt.

We zijn momenteel met allerlei onafhankelijke nieuwsbronnen in gesprek om te zorgen dat er op korte termijn zoveel mogelijk nieuws decentraal beschikbaar komt. De periode daarna willen we ons inzetten om er voor te zorgen dat dit nieuwsnetwerk bij een groter publiek bekend wordt.

Zelf aan de slag

Aangezien er al een aantal nieuwsbronnen gestart zijn met decentraal publiceren, kun je nu al zelf een account aanmaken bij een van de Mastodon-servers om het nieuws decentraal te gaan volgen. Om zelf makkelijk van start te gaan met het decentrale netwerk hebben we praktische snelstart-handleidingen geschreven die te vinden zijn op de website www.fediversum.nl.

Voor het gemak hebben we ook een webpagina gemaakt met de adressen van de nieuwsbronnen die nu al decentraal te volgen zijn. Binnenkort zullen er uiteraard meer nieuwsbronnen volgen, waardoor het ook een steeds interessanter platform zal gaan worden.

Hoe verder?

We zijn in gesprek met de ontwikkelaars van de ActivityPub/Mastodon plugins om de werking van de plugins te optimaliseren. Voor de Mastodon Autopost plugin werkte de verbinding tussen WordPress en de Mastodon-servers bijvoorbeeld nog niet, dit is inmiddels gerepareerd. Daarnaast is er een Nederlandse vertaling gerealiseerd.

Verder wordt er momenteel gewerkt aan een tweetal interviews over onze initiatieven, die binnenkort gepubliceerd zullen worden. Zodra die online verschijnen zullen we je daarover informeren.

Zelf zijn we heel enthousiast over de mogelijkheden van dit nieuwe netwerk, vandaar dat wij er veel tijd en energie aan besteden. Als je ook enthousiast bent over onze plannen, help ons dan via een donatie (ook kleine bedragen zijn welkom). Dat maakt het mogelijk dat wij meer tijd kunnen besteden aan deze ontwikkelingen, zodat onafhankelijk nieuws zonder censuur zo snel mogelijk laagdrempelig voor iedereen beschikbaar is.

Het is de hoogste tijd dat we als samenleving zelf weer de verantwoordelijkheid nemen voor onze nieuwsvoorzieningen!
Logo PBM zwart 60px
Je ontvangt dit bericht omdat je je via de website hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.
Website | Contact | Donatie | Privacy | Uitschrijven