Bouwen aan Beter

De eerste stappen zijn gezet, tijd voor een update

Met Bouwen aan Beter zijn we gestart om onafhankelijk nieuws naar de decentrale netwerken te brengen. Hiermee willen we ervoor zorgen dat alternatieve visies ook in de toekomst op een laagdrempelige manier voor iedereen beschikbaar zijn. Zeker met de snel toenemende censuur zijn alternatieve nieuwsvoorzieningen hard nodig.

Inmiddels zijn er al ruim 50 onafhankelijke nieuwsbronnen via het decentrale netwerk te volgen. Daarnaast in deze nieuwsbrief aandacht voor de vraag waarom je decentraal wilt communiceren, informatie over de nieuwe update van Mastodon Autopost en de nieuwe mogelijkheden voor decentrale video's.

50 nieuwsbronnen al decentraal te volgen

De afgelopen weken hebben we al een heel aantal onafhankelijke nieuwsbronnen bereid gevonden om hun artikelen voortaan zelf via het decentrale Mastodon-netwerk te versturen. Zo zijn bijvoorbeeld DLM Plus, TransitieWeb, Gedachtenvoer en WantToKnow inmiddels ook decentraal te volgen. Zie dit overzicht voor meer decentrale nieuwsbronnen.

Daarnaast hebben we zelf inmiddels een allereerste concept-versie van de zogenoemde Verloopstekker ontwikkeld voor de nieuwsbronnen van ons nieuwsoverzicht op GezondeMedia.nl. Al deze nieuwsberichten kunnen vanaf nu ook decentraal gevolgd worden. Je kunt in dit artikel lezen hoe je ook de nieuwsbronnen van GezondeMedia.nl kunt volgen. Hiermee zijn er nu in totaal al ruim 50 onafhankelijke nieuwsbronnen decentraal beschikbaar!

Verdere mogelijkheden van de Verloopstekker

Uiteraard is dit nog maar een eerste stapje richting het einddoel, maar het bevestigt wel dat onze plannen daadwerkelijk realiseerbaar zijn. Naar de toekomst toe willen we de software verder gaan ontwikkelen, zodat er nog veel meer onafhankelijk nieuws over allerlei verschillende onderwerpen decentraal te volgen is. Maar deze toekomstplannen kosten uiteraard nog wel de nodige ontwikkeltijd, waar we jouw steun voor nodig hebben.

Verloopstekker naar ActivityPub
Via de Verloopstekker kunnen we bijvoorbeeld ook de nieuwsbronnen van de website HoeZitHetNuEcht.nl naar het decentrale netwerk brengen. Zeker nu HoeZitHetNuEcht.nl per 1 oktober gaat stoppen liggen hier goede ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst. Zie je ook de grote potentie van deze Verloopstekker?

Waarom decentraal?

Het leven van velen draait tegenwoordig bijna volledig om communicatie via WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, YouTube, etc. Al deze communicatie loopt hierbij via een grote centrale organisatie die zich kan, gaat en moet bemoeien met de inhoud van jouw communicatie. Dat is natuurlijk volstrekt onnodig en een zeer onwenselijke situatie. Bekijk hierover bijvoorbeeld onderstaande video van PragerU.
Their way or the highway
Een veel gestelde vraag is wat het verschil is tussen centrale en decentrale sociale media. We bekijken in dit artikel via recente nieuwsberichten hoe de grote centrale mediabedrijven onze communicatie beïnvloeden. Als je een beetje oplet, kan het je niet ontgaan. De publieke platforms waarop we communiceren geven bijna dagelijks aan dat ze meer gaan censureren en dat ze meer mensen willen buitensluiten. Maar het kan dus ook echt anders! De oplossing is zelfs vrij eenvoudig: decentrale communicatie.

Plugin Mastodon Autopost verbeterd

Schrijvers/bloggers kunnen nieuwsberichten via een plugin in WordPress geautomatiseerd verspreiden op het decentrale Mastodon-netwerk. Dat is een kwestie van één keer instellen en daarna worden alle nieuwe berichten automatisch verspreid naar zo'n 3000 Mastodon-servers. De best werkende plugin is op dit moment de Mastodon Autopost.
Mastodon Autopost
Er waren nog een paar kleine technische problemen waardoor de HTML-codes regelmatig zichtbaar bleven in de tekst en er soms dubbele links werden geplaatst. Een paar dagen geleden is er een nieuwe update verspreid (versie 3.4) waarmee ook dit is opgelost. Wil je ook jouw nieuwsberichten verspreiden via Mastodon, bekijk dan via deze snelstart-handleiding hoe je dat heel simpel kunt realiseren.

Ook video's decentraal

Voor video's bestaat er ook al een decentraal alternatief: PeerTube. Nu er op YouTube steeds meer video's offline worden gehaald, is het van groot belang dat we de alternatieven verder gaan verkennen. Op Mastodon kun je zelf nu al video's uploaden, maar momenteel is dit beperkt tot video's met een bestandsgrootte van 40 MB. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om een grotere video om te zetten naar een kleiner bestand. Uiteraard kun je wel altijd een link plaatsen naar een video die op een website staat. Binnenkort besteden we hier in een apart artikel meer aandacht aan. Want ook hier liggen goede mogelijkheden!

Eerlijk nieuws zonder censuur

Wil je meer weten over wat er fout gaat in de media en wat de achtergronden zijn waarom de decentrale sociale media zo'n goede oplossing zijn voor onze toekomst? Lees dan ons boekje 'Eerlijk nieuws zonder censuur'. We leggen hierin ook uit wat het verschil is tussen centrale en decentrale media en hoe deze nieuwe route mooi aansluit op de huidige trends in de samenleving. Het boekje is voor € 10,00 te koop via onze Fediversum Webwinkel of via de reguliere boekenwinkels.
Het is de hoogste tijd dat we als samenleving zelf weer de verantwoordelijkheid nemen voor onze nieuwsvoorzieningen!
Eerlijk nieuws zonder censuur
Logo PBM zwart 60px
Meer informatie: www.PlatformBewusteMedia.nl en www.Fediversum.nl
De blog Bouwen aan Beter is op Mastodon te volgen via @bouwenaanbeter@mastodon.nl
Je ontvangt dit bericht omdat je je via de website hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.
Website | Contact | Donatie | Privacy | Uitschrijven