Bouwen aan Beter
Op 1 oktober eindigde, na bijna acht jaar, het alternatief nieuws-overzicht op de website HoeZitHetNuEcht.nl. Na een schadeclaim aan het begin van het jaar en de aangenomen Europese copyrightwetgeving, die straks ook verplicht in Nederland geïmplementeerd moet worden, voelden we de noodzaak om andere wegen te gaan bewandelen. Maar het was toch wel een beetje pijnlijk om het nieuwsoverzicht op de website dan toch echt offline te zetten. Gelukkig zijn er wel diverse andere wegen om het alternatief nieuws toch te kunnen blijven volgen.

Klimaatdiscussie benadrukt noodzaak alternatieve nieuwsvoorziening

Dat alternatieve nieuwsvoorziening echt noodzakelijk is bleek onlangs weer toen de Zweedse Greta Thunberg te gast was bij de Verenigde Naties. Het werd al snel duidelijk dat ze werd ingezet om voor VN-doeleinden politiek te bedrijven. De grootschalige afschuw-reactie op de toespraak van Greta - How dare you! - Thunberg geeft ons in ieder geval hoop dat een groeiend aantal mensen in de gaten begint te krijgen dat er fundamenteel heel wat dingen niet kloppen aan het klimaatactivisme en het ons ongevraagd opgelegde ‘klimaatbeleid’.
Klimaat verandering
De toespraak van Greta vormde helaas ook weer een prachtige aanleiding voor meer propaganda en feitenverdraaiing. Op 6 oktober verstuurde Avaaz.org een grootschalige mailing met het verzoek te doneren om te helpen alle ‘klimaat-ontkenners en extreemrechtse figuren’ de mond te snoeren. Ze zijn trots op hun acties om de "desinformatienetwerken" te onthullen en er voor te zorgen dat deze "leugens" van onder andere Facebook worden verwijderd. Lees meer...

De aanval op alternatieve nieuwsvoorzieningen rukt duidelijk steeds verder op. En daarmee ook de noodzaak tot het vinden van nieuwe wegen.

De nieuwe mogelijkheden in gebruik genomen

Nadat het nieuwsoverzicht op de website HoeZitHetNuEcht.nl op 1 oktober eindigde, moesten veel mensen een andere route kiezen om alternatief nieuws te volgen. We hebben vier nieuwe mogelijkheden aangeboden en gelukkig zijn deze ook opgepakt. De afgelopen weken zagen we het aantal accounts op bijvoorbeeld het decentrale platform Mastodon.nl stijgen van zo'n 300 naar 993 accounts vandaag. En dat is slechts één van de vele Mastodon-websites. Goed om te zien dat steeds meer mensen de weg weten te vinden naar de decentrale netwerken.
Nieuws volgen op Mastodon
Aangezien wij denken dat dit de meest toekomstbestendige weg is, hebben we in de afgelopen maanden alle alternatieve nieuwsbronnen via de door ons ontwikkelde ‘verloopstekker’ decentraal beschikbaar gemaakt. Je kunt de voor jou interessante nieuwsbronnen eenvoudig decentraal volgen via de blauwe ‘Volgen-knoppen’ op deze Bronnen-pagina. We blijven het nieuwsaanbod ook in de toekomst actualiseren. Recent zijn o.a. Alwareness en De Blauwe Tijger toegevoegd. Ben je meer geïnteresseerd in Engelstalig alternatief nieuws, bekijk dan ook deze pagina. Mis je nog belangrijke alternatieve nieuwsbronnen, dan kun je dat aan ons doorgeven.

Verdere ontwikkeling HoeZitHetNuEcht Reader

De kant en klare HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader is inmiddels ook door een grote groep mensen in gebruik genomen. Dit betreft nog een basisversie, maar er is nog veel meer mee mogelijk. We kunnen uiteraard niet alle opties tegelijk ontwikkelen, dus we horen graag welke toekomstige mogelijkheden voor de Reader jij het belangrijkste vindt. Zie ook de wensenlijst op deze pagina.

De Reader is onlangs ook geschikt gemaakt voor gebruik met oudere versies van Windows. Dus mocht je zelf nog een oudere versie hebben, dan kun je nu ook de Reader gaan gebruiken als je dat wilt.

Overgang nieuwsbrief per 1 november

Op 1 oktober zijn we gestart met een nieuwe HoeZitHetNuEcht Nieuwsbrief die we iedere ochtend rond 6.00 uur via e-mail versturen. De nieuwsbrief is omgebouwd van de ‘meest gelezen berichten’ naar een overzichtslijst van al het alternatief nieuws van de afgelopen 24 uur. Hiermee is het een mooi alternatief geworden voor de reguliere ochtendkrant.

Vanaf 1 november wordt de HoeZitHetNuEcht Nieuwsbrief alleen nog verstuurd naar onze donateurs. We hadden liever alle diensten gratis beschikbaar gesteld, maar helaas was het aantal vrijwillige donateurs daarvoor te beperkt. We hopen op deze manier nieuwe donateurs te werven zodat we ook daadwerkelijk door kunnen gaan met het beheren en verder ontwikkelen van het nieuwsaanbod via de diverse routes. Jouw steun is echt nodig om het alternatieve nieuws ook in de toekomst naar je toe te kunnen blijven brengen.

Voor- en nadelen vier mogelijkheden

Een voordeel van decentrale sociale media en RSS-feed readers is dat je zélf je persoonlijke nieuwsoverzicht kunt samenstellen. Je krijgt na het instellen alleen nog de door jouw gewenste nieuwsberichten in beeld en neemt daarmee dus zélf de verantwoordelijkheid voor je nieuwsvoorziening. Een bijkomend voordeel is dat je geen tijd kwijt bent aan het lezen van berichten die je eigenlijk helemaal niet wilde lezen. Je wordt dan minder opgeslokt door het soms overweldigende aanbod van nieuws.

Een nadeel van deze routes is dat je enige handigheid met computers moet hebben, aangezien je een account moet aanmaken of software installeren om het nieuws te kunnen volgen. Uiteraard hebben we daar wel handige snelstart-handleidingen voor geschreven. Een ander nadeel van persoonlijke nieuwsoverzichten is dat je niet eenvoudig meer kunt zien welke nieuwe mogelijk interessante nieuwsbronnen er in de loop der tijd bijkomen. Bij de kant en klare HoeZitHetNuEcht Reader en Nieuwsbrief krijg je een totaalaanbod dat regelmatig geactualiseerd wordt. Uiteraard is de Nieuwsbrief via e-mail de makkelijkste oplossing.

Het is voor ons allemaal even omschakelen. Ook voor ons, want we waren graag doorgegaan met het nieuwsoverzicht zoals het was. Maar met de nieuwe mogelijkheden kan het alternatieve nieuws dus nog steeds relatief eenvoudig gevolgd worden. En nu steeds meer partijen ingrijpen op het nieuws dat wij onder ogen krijgen, is dat uitermate belangrijk.

Boekje ook in de bibliotheken

In ons boekje ‘Eerlijk nieuws zonder censuur’ kun je meer lezen over de achtergronden van decentrale sociale media en waarom wij denken dat dit de toekomst heeft. Afgelopen week heeft Stichting NBD Biblion een groot aantal van onze boekjes besteld. Binnenkort kun je het boekje dus ook in openbare bibliotheken vinden. Onderstaand hun recensietekst:
Eerlijk nieuws zonder censuur
Dit boekje van Alexander & Silvia Belgraver is een echte eyeopener. Het vat uitstekend samen wat er mis is met de huidige nieuwsvoorziening: censuur, framing, belangenverstrengeling en privacyschending. De grote mediabedrijven bepalen goeddeels welk nieuws wij onder ogen krijgen. Het gaat niet meer om het objectief brengen van het nieuws. De invloed van investeerders, adverteerders, industrie en overheden zorgt ervoor dat we een eenzijdige visie opgedrongen krijgen. Wat afwijkt van het gewenste wereldbeeld wordt weggefilterd.

Inmiddels zijn er echter goede alternatieven die een vrije nieuwsvoorziening mogelijk maken, via de ontwikkeling van onafhankelijke decentrale sociale media (Fediversum, ActivityPub, Mastodon). De complotdenkers en privacyfanaten maken zich terecht zorgen, maar of dit Plan B in de praktijk kans van slagen heeft, is de vraag. Softcover, traditionele typografie en lay-out, zwart-wit (alleen de spaarzame illustraties zijn in kleur). Met eindnoten. Voor een flinke lezerskring. --- Recensent: Herman Ahaus voor NBD Biblion
We denken zelf dat de nieuwe mogelijkheden wel degelijk kans van slagen hebben. Maar het is uiteraard wel van groot belang dat we nu ook daadwerkelijk aan de slag gaan met deze nieuwe routes van nieuwsvoorziening. Dat we eenzijdige en gekleurde berichtgeving vervangen door een diversiteit aan onafhankelijke informatiebronnen, zodat we zelf weer in staat zijn om onze eigen visie te bepalen.

Verandering ontstaat niet vanzelf, daar ben jij bij nodig!
Waardeer je onze nieuwsbrief en initiatieven?
Overweeg dan ook eens om ons te steunen via een donatie.
Logo PBM zwart 60px
Meer informatie: www.PlatformBewusteMedia.nl en www.Fediversum.nl
De blog Bouwen aan Beter is op Mastodon te volgen via @bouwenaanbeter@mastodon.nl
Je ontvangt dit bericht omdat je je via de website hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.
Website | Contact | Donatie | Privacy | Uitschrijven