Meer mogelijkheden met nieuwe versie HoeZitHetNuEcht Reader

Het wordt steeds duidelijker dat er momenteel een machtsgreep gaande is, waarbij de overheid ons met absurde maatregelen steeds meer wil controleren en beperken. De urgentie van onafhankelijke berichtgeving is groter dan ooit. Vanuit HoeZitHetNuEcht hebben we goed nieuws. We stellen per vandaag een nieuwe versie van onze nieuws reader beschikbaar!

Het thuis-scherm in de HoeZitHetNuEcht Reader

In dit bericht bespreken we de nieuwe mogelijkheden, zoals het kunnen zoeken in de nieuwsberichten van de Reader en het eenvoudiger vinden en volgen van nieuwsbronnen. Verder vind je onderstaand de diverse download-links waarmee je de software gratis kunt verkrijgen, zodat je gelijk van start kunt gaan.

Je bewustwording vergroten met onafhankelijke inzichten

Vanaf vandaag stellen we een nieuwe versie beschikbaar van de HoeZitHetNuEcht Reader, de RSS browser gespecialiseerd in onafhankelijk en alternatief nieuws. Deze significant verbeterde versie, met diverse nieuwe mogelijkheden, is gratis beschikbaar voor iedereen. Zonder registraties of activatiecodes. Download dus nu hét nieuwsoverzicht van vrij Nederland!

Zoals altijd is de meest recente versie beschikbaar via de HoeZitHetNuEcht website.

De Reader kan alleen gebruikt worden op computers met Windows, macOS en Linux. Voor smartphones (Android en iPhone) is de Reader niet beschikbaar, maar daarvoor zijn er wel diverse andere mogelijkheden.

Wat is er nieuw

  • Er is een zoekfunctie geïntroduceerd. Je kunt in de Reader vanaf nu zoeken in de berichten en boektitels waarvan je zelf de informatie hebt gedownload door de Reader te gebruiken. De zoekfunctie werkt volledig offline/lokaal, je zoekt uitsluitend in je eigen data. Niemand kijkt mee, niemand beïnvloedt de zoekresultaten anders dan je eigen instellingen in de Reader. Je zoekt ook zonder tussenkomst van HoeZitHetNuEcht.
Ter illustratie, zoekresultaten.
  • Automatisch verversen van het nieuws. Vanaf nu wordt door de Reader elk half uur gezocht naar nieuw nieuws. Dit vindt uiteraard alleen plaats als je de Reader hebt geopend. De software werkt het nieuwsoverzicht dan verder automatisch bij.
  • Eenvoudiger nieuwsbronnen vinden en volgen. Via het zoek-veld kun je nu heel eenvoudig nieuwsbronnen vinden. En eenmaal gevonden, kun je nieuwsbronnen gemakkelijk volgen of ontvolgen. Het door jou volgen van bronnen vindt plaats zonder communicatie met HoeZitHetNuEcht, dus je privacy is gewaarborgd.
  • OPDS nieuwe boekenfeeds worden nu ondersteund. Hiermee is een belangrijk deel van de OPDS catalogus standaard gerealiseerd: namelijk de aankondiging van nieuwe boeken die beschikbaar komen. We kunnen nu boekenfeeds aanbieden net zoals we RSS nieuwsfeeds aanbieden. Dit gebeurt dan direct vanaf de OPDS-aanbieder. Hierdoor schenden we geen intellectueel eigendom.
  • Voor de leesbaarheid is in een aantal schermen het hoofdletter-gebruik beperkt in titels van berichten.
  • Publicatiedatums in de toekomst worden ongedaan gemaakt voordat ze worden weergegeven in de reader.
  • Er is een nieuwe welkomstpagina toegevoegd, met een korte gebruikersintroductie.
  • Maatregelen tegen een overdosis van nieuws, waardoor ook het starten van de toepassing sneller verloopt.

Veranderingen

De belangrijkste feedback op de vorige versie was de waarneming van een ‘stortvloed’ aan informatie. We hebben het beleid rondom nieuwsbronnen daarom herzien. Standaard staan alle nieuwsbronnen nu uit bij nieuwe installaties. Er is slechts 1 nieuwsbron die standaard aan staat vanaf de start. En dat is bouwenaanbeter.nl zelf. En die kan ook uit, uiteraard. Je krijgt alleen andere nieuwsbronnen te zien (zonder onze tussenkomst) wanneer je die zelf aanzet. Het is expliciet de bedoeling dat je zelf bronnen opzoekt, in de bekende lijst, die jij wilt volgen. Om het volgen van nieuwsbronnen eenvoudig te maken, zijn er nu ‘volg’ en ‘ontvolg’-knoppen te vinden bij de nieuwsbronnen.

‘Te volgen of te ontvolgen’, dat is de vraag.

Welke bronnen jij volgt staat alleen ingesteld in je eigen lokale Reader. Alleen van de bronnen die je volgt wordt informatie ingelezen, direct vanaf de website die je volgt. Bijvoorbeeld: bouwenaanbeter.nl in het geval van Bouwen aan Beter. De Reader neemt direct contact op met die website, zonder tussenkomst van HoeZitHetNuEcht. De websites die je volgt kunnen uiteraard zien dat ze gevolgd worden door iemand (een IP-adres) met de Reader. Internet werkt uiteraard niet anoniem. Wij bij HoeZitHetNuEcht kunnen in ieder geval niet zien wie jij wel of niet volgt, of waarnaar je zoekt.

Om nieuwe gebruikers te wijzen op het feit dat ze zelf nieuwsbronnen moeten kiezen om te volgen, is er een nieuwe welkomstpagina geïntroduceerd die deze verandering uitlegt. Deze pagina is voortaan te lezen onder de nieuwe ?-knop. Door deze maatregel wordt je beschermd tegen de stortvloed aan informatie. Je kunt je overzicht nu eenvoudig beperken tot die informatie / nieuwsbronnen die jij wilt volgen. Dat, in tegenstelling tot het standaard volgen van het volledige aanbod.

Als laatste nog een kleinigheid: de indicator dat de Reader nieuw nieuws aan het inladen is, is verschoven. Wanneer de Reader nieuwe informatie aan het inladen is, zal het tandwiel icoontje links in het venster gaan draaien.

Tips

Dan nog een paar tips. Je kunt met de toetsencombinatie Ctrl F of Ctrl L naar het zoekveld springen. Je kunt daarna direct je zoek-term intypen. Je kunt met de pijltjes-toetsen door het lijstje van suggesties lopen, en je keuze activeren met de enter-knop.

Daarnaast kun je inzoomen en uitzoomen op de applicatie. Als de letters te klein zijn, kun je inzoomen. Gebruik voor het inzoomen Ctrl + (ingevoerd als Ctrl en Shift en =). Je kunt uitzoomen met Ctrl en -. Je kunt terug naar de standaard 100% weergave met Ctrl en 0. In meer detail: voor het inzoomen duw je dus de Ctrl-knop in en houd je ingeduwd. Dan duw je de shift in en houd je ingeduwd. En dan tik je een keer op de = knop op je toetsenbord, en daarna laat je de Ctrl en Shift weer los. Uitzoomen is dus Ctrl-knop induwen en ingeduwd houden en daarna tik je op de min knop en laat je de Ctrl weer los.

Als je een laptop of PC op een TV hebt aangesloten, kun je inzoomen zodat je de Reader ook goed op TV-kijkafstand kunt gebruiken. Je gebruikt de Reader dan als interactieve tv-gids voor TV kijken. Het blijkt in de praktijk erg handig te werken voor het bekijken/luisteren van afleveringen van Café Weltschmerz, De Blauwe Tijger, Ongehoord Nederland,  Jensen, CommonSense TV, Sven Hulleman’s Oorlog Reeds Verloren, De Nieuwe Wereld, Niels Lunsing’s AudioKrant podcast, De Ommekeer, Lange Frans, Potkaars, Alwareness TV en de andere geweldige initiatieven. Er is in Nederland ondertussen ook een ruim video-aanbod beschikbaar, wat allemaal ook met de Reader goed op TV te bekijken valt.

Toekomst

Met de nieuwe versie van de Reader hebben we weer verdere stappen gemaakt in het realiseren van onze visie. Deze versie maakt de mogelijkheden met onafhankelijk nieuws, zoals we die voor ogen hebben, beter duidelijk.

Blijf bewust in je keuzes over de informatie die je consumeert en de duur en frequentie waarmee je dat doet. Je trekt ongewild wellicht ook negatieve energie aan. Nieuwsberichten hebben een verslavende werking in het algemeen, dit geldt ook voor onafhankelijk en alternatief nieuws. Kies dus bewust uit het aanbod de bronnen die je wilt volgen.

HoeZitHetNuEcht wordt mede mogelijk gemaakt door onze zeer gewaardeerde donateurs, die we uiteraard graag weer hartelijk willen bedanken voor hun steun en aanmoediging. Samen met jou bouwen wij aan de toegang tot onafhankelijk nieuws voor iedereen.

Update 3 juni 2021:
Lees ook ons vervolgbericht over nieuwe handige functionaliteiten van de Reader, zoals het zélf toevoegen van eigen nieuwsbronnen (los van het HoeZitHetNuEcht-aanbod) en het weergeven van  je favoriete nieuwsbronnen op de homepage, zodat je direct kunt zien of zij nieuwe berichten hebben gepost.