Bouwen aan Beter

Kies ook voor betere alternatieven

Steeds meer mensen worden zich bewust van wat er echt gaande is in de wereld. Dit voelt soms als zo groots en meeslepend dat je je er machteloos door voelt. Maar niets is minder waar. Als wij onze kracht terugclaimen, dan is er heel veel mogelijk. En dat hoeven niet direct grootse statements te zijn. Met elke (kleine) beslissing die je neemt bepaal je mede welke kant wij als samenleving op bewegen. Er gaat veel fout, maar er zijn gelukkig ook heel veel goede initiatieven.

Op het gebied van nieuwsvoorziening is er bijvoorbeeld het decentrale videoplatform PeerTube, wat een mooi alternatief is voor YouTube. En ook voor de andere Google-producten zijn er inmiddels diverse betere alternatieven te vinden. Je hebt Google echt niet nodig. Maar je moet er natuurlijk wel een beetje moeite voor willen doen. Een betere wereld ontstaat niet vanzelf. Door alternatieven te ondersteunen vergroot je deze initiatieven en verklein je de invloed van grootmachten. Help jij ook mee om het tij te keren? Daarnaast vindt je in deze nieuwsbrief informatie over een mogelijke doorstart van HoeZitHetNuEcht en een nieuwe layout-optie voor Mastodon.

Doorstart via HoeZitHetNuApp

Het alternatief nieuws-overzicht op de website HoeZitHetNuEcht.nl gaat per 1 oktober stoppen vanwege te grote risico's op schadeclaims. Er is inmiddels een crowdfunding van start gegaan om te bekijken of er voldoende draagvlak is voor het ontwikkelen van een desktop-toepassing (app) ter vervanging van de website. Het idee is dat de nieuws-verzamel-software van de website wordt gekoppeld aan een browser. Die browser (net als Firefox en Chrome) toont vervolgens de informatie rechtstreeks bij de gebruiker op de desktop. Dit alles is gebaseerd op communicatie van RSS-feeds.
Screenshot HoezithetnuApp
De afgelopen weken is gewerkt aan een eerste concept-versie [zie bovenstaande afbeelding] en het plan blijkt inderdaad realiseerbaar. Zoals in de afbeelding te zien is, bevat het overzicht de bekende bronnen en categorieën. De toepassing vormt een eenvoudige manier om snel en gemakkelijk het alternatieve nieuws te bekijken. Deze nieuwe app is wel afhankelijk van donateurs, aangezien er veel tijd besteed dient te worden aan de ontwikkeling en het beheer hiervan. Dus als je ook enthousiast bent over deze route, wordt dan ook donateur. Je kunt in dit bericht meer lezen over de plannen van HoeZitHetNuEcht en hoe dit past bij het project van Platform Bewuste Media.

Nieuwe layout Mastodon: één kolom

Naast de route van RSS-feeds is er natuurlijk ook de mogelijkheid van het volgen van nieuws via decentrale sociale media, zoals Mastodon. Hiervoor moet je wel zelf wat moeite doen om het nieuwsoverzicht samen te stellen door aan te geven welke nieuwsbronnen je wilt volgen. Afgelopen weekend is Mastodon versie 2.9 geïnstalleerd op de in Nederland veel gebruikte server Mastodon.nl. Met deze update is er een nieuwe layout geïntroduceerd waarbij je kunt kiezen voor één kolom in plaats van meerdere kolommen naast elkaar. Zie onderstaande afbeelding.
Mastodon 1 kolom
Voor gebruikers die gewend zijn aan layouts met een enkele kolom (zoals bij Twitter) bleek de indeling met meerdere kolommen soms wat onoverzichtelijk, vandaar dat deze nieuwe indeling met één kolom nu ook beschikbaar is. Voor nieuwe gebruikers is Mastodon hierdoor ook gelijk eenvoudiger en toegankelijker geworden. Wil je deze één-kolom-weergave ook instellen in jouw Mastodon-omgeving, ga dan naar: 'Instellingen / Voorkeuren / Uiterlijk' en zet het vinkje uit voor de optie 'Geavanceerde webomgeving inschakelen'. Je krijgt je tijdlijn dan in 1 kolom weergegeven. Uiteraard blijft ook de oude weergave met meerdere kolommen naast elkaar gewoon beschikbaar.

Video delen via PeerTube

Naast het lezen van nieuwsberichten zijn er natuurlijk nog veel meer decentrale mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook video's delen via het platform PeerTube. PeerTube is een YouTube-alternatief waarbij ieder op een eigen server video’s kan delen zodat anderen het kunnen bekijken. Zie ook deze introductievideo.
peertube
Dat ook hier alternatieven voor nodig zijn bleek onlangs weer met de geweldige video gepubliceerd door Project Veritas over het dubieuze gedrag van Google en YouTube. In deze video zijn gesprekken met een insider en een Google-bestuurder te zien, waaruit blijk dat er sprake is van propaganda, gerichte censuur en het grootschalig beïnvloeden van de verkiezingen in 2020. De video werd gepubliceerd op YouTube en het duurde niet lang voordat Google, Vimeo, Twitter en Reddit de video verwijderde. Dit soort bewustmakende video's kunnen dus slechts beperkt gedeeld worden via de reguliere sociale media en overal zie je partijen met gedeelde belangen die je willen blokkeren. Lees in dit bericht hoe je video's kunt delen via decentrale media.

Alternatieven voor Google-producten

En nu we het toch over betere alternatieven hebben, willen we je ook graag verwijzen naar dit overzicht van TechSpot waarin zij allerlei alternatieven voor Google-producten op een rijtje hebben gezet. Naast nieuws en video's zijn er uiteraard ook alternatieven wenselijk voor zoekmachines, e-mail, browsers, data-opslag, etc. Als we met z'n allen de Google-producten niet meer gaan gebruiken, dan krijgen dit soort grootmachten ook minder invloed in ons leven en onze samenleving. Wat jij doet, maakt dus wel degelijk het verschil!

Eerlijk nieuws zonder censuur

Wil je meer weten over wat er fout gaat in de media en wat de achtergronden zijn waarom de decentrale sociale media zo'n goede oplossing zijn voor onze toekomst? Lees dan ons boekje 'Eerlijk nieuws zonder censuur'. We leggen hierin ook uit wat het verschil is tussen centrale en decentrale media en hoe deze nieuwe route mooi aansluit op de huidige trends in de samenleving. Het boekje is voor € 10,00 te koop via onze Fediversum Webwinkel of via de reguliere boekenwinkels.
Eerlijk nieuws zonder censuur
Waardeer je onze nieuwsbrief en initiatieven?
Overweeg dan ook eens om ons te steunen via een donatie.
Logo PBM zwart 60px
Meer informatie: www.PlatformBewusteMedia.nl en www.Fediversum.nl
De blog Bouwen aan Beter is op Mastodon te volgen via @bouwenaanbeter@mastodon.nl
Je ontvangt dit bericht omdat je je via de website hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.
Website | Contact | Donatie | Privacy | Uitschrijven