De kracht van decentrale sociale media: video delen

Je hebt het misschien gemist, maar er is een geweldige video gepubliceerd door Project Veritas over het dubieuze gedrag van Google en YouTube. In deze video zijn gesprekken met een insider en een Google-bestuurder te zien, waaruit blijk dat er sprake is van propaganda, gerichte censuur en het grootschalig beïnvloeden van de verkiezingen in 2020. De video van Project Veritas werd gepubliceerd op YouTube (van Google) en het duurde niet lang voordat Google die video verwijderde. Vervolgens werd het onderzoek van Project Veritas ook door Vimeo, Twitter en Reddit verwijderd.

Herken hierin de gedeelde belangen en samenwerking. Luister als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp ook eens naar wat de Amerikaanse senator Ted Cruz zegt over censuur door de grote technologiebedrijven.

De video’s van Project Veritas kunnen dus slechts beperkt gedeeld worden via sociale media en overal zie je partijen met gedeelde belangen die je willen blokkeren. Hoe zou het delen van deze video verlopen via Decentrale Social Media? We bespreken twee routes voor het delen van video via decentrale media.

PeerTube: Het ActivityPub-alternatief voor YouTube

Er is een YouTube-alternatief op het Decentrale Netwerk met de naam PeerTube. PeerTube is een dienst waarbij ieder op een eigen server video’s kan delen voor anderen om te bekijken. Bekijk eventueel deze introductievideo eens. Onderstaand een weergave van dit video-platform:

Je ziet dat personen via verschillende websites (instances) video’s publiceren op internet en dat je deze decentraal kunt kijken en delen via ActivityPub. Je kunt ook op Mastodon inschrijven op de video’s van PeerTube-sites. Je wordt daarna op de hoogte gehouden van video’s en je kunt die vervolgens ook eenvoudig afspelen.

Maar PeerTube doet nog iets interessants, het daadwerkelijk kijken is namelijk ook decentraal vormgegeven. Om de originele video-server te ontlasten wordt er gebruik gemaakt van P2P (Peer-to-Peer) video streaming. Je deelt de bits en bytes van de video die jij al gedownload hebt namelijk ook met anderen die de video willen bekijken. Het delen van de bekeken video, het uploaden van de video die je bekijkt naar andere kijkers, heet peer-to-peer streaming. Vertaald in het Nederlands: Het onderling delen van de video onder gelijken.

Deze realiteit maakt veel mogelijk. Neem nu de geweldige video van Project Veritas over de handelswijze van Google en YouTube. Deze video werd gecensureerd op YouTube, Reddit en Vimeo, maar censureren gaat uiteraard flink lastiger in ActivityPub-land. De Project Veritas-video uit het niets vinden is wat werk. Vanwege de decentrale opzet is er (nog) geen één alwetende PeerTube-website die bekend is met alle video’s waar je gemakkelijk kunt zoeken. Er zijn wel pagina’s met links naar de diverse PeerTube-websites die je kunnen helpen in je speurtocht. Er zijn namelijk een aantal grotere PeerTube-sites waar je kunt zoeken en je vindt die video dan al snel. Iemand (een paar iemanden zelfs) heeft de video al geüpload. Nu we de video op PeerTube gevonden hebben, kunnen we niet alleen die video decentraal kijken via PeerTube zelf, maar deze ook delen op Mastodon naar volgers en kennissen!

(Er zijn trouwens ook niet-ActivityPub alternatieven voor YouTube die je eens kunt bekijken, zoals d.tube en BitChute).

PeerTube-video’s delen op Mastodon

Hoe deel je video’s van PeerTube op Mastodon? Je kunt je inschrijven vanaf Mastodon op videokanalen van PeerTube-websites, dan komen de video’s voortaan automatisch naar je toe in Mastodon. Je kunt dan eenvoudig de video bekijken en boosten indien gewenst (boosten = retweeten / herhalen). Maar laten we nu eens kijken naar een situatie waarin je de video niet toegezonden hebt gekregen. In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je niet al was geabonneerd en je uit het niets die video wilt zoeken en delen.

PeerTube is een ActivityPub-website, wat betekent dat je die video’s kunt vinden via Mastodon. De video die we gebruiken in dit voorbeeld is deze: https://open.tube/videos/watch/05952177-6b02-40f9-8934-5f3a7cddfe8a . Het voorgaande is het internetadres van de video, zoals weergegeven in het adresbalk van je browser. Ga nu naar Mastodon en zoek dat adres op (knippen en plakken maakt dat gemakkelijk). Zoeken naar dit lange adres geeft deze toot (toot = bericht op Mastodon) als resultaat, met een afspeel knopje:

Vanaf hier kun je de video boosten (retweeten / herhalen). Op die manier verstuur je de video naar je volgers. Je kunt ook op de toot-tekst klikken om de toot te openen in een groter venster (rechts in het scherm). Het kan overigens even duren voordat de video daadwerkelijk wordt weergegeven in de toot, Mastodon is dan nog bezig met het inladen van de video en de afbeelding. Je kunt de toot eventueel nog een keer opnieuw opzoeken om de video te zien.

Het posten van PeerTube-video’s

OK, je hebt de video op PeerTube gevonden en wilt die video posten naar kennissen of volgers. Je kunt een nieuwe toot schrijven en daarin de link naar de video plakken, als volgt:

Als je de toot nu verstuurt naar je volgers, dan zien je volgers de video verschijnen in hun tijdslijn. Je hebt nu een video gedeeld op Mastodon die door een derde partij op een PeerTube-instance (in dit geval open.tube) is gepubliceerd. Je verstuurt de video-verwijzing via jouw Mastodon-site (bijvoorbeeld Mastodon.nl) naar je volgers. En die volgers lezen die op bijvoorbeeld Mastodon.social of bijvoorbeeld een Friendi.ca-website. En dit alles zonder dat er een centrale organisatie is (zoals YouTube of Facebook) die deze keten kan blokkeren. Dit is de kracht van het decentrale netwerk van samenwerkende servers in actie!

 

Zelf een video posten via Mastodon

Je kunt echter ook via Mastodon zelf een video posten. Waar PeerTube YouTube-achtige mogelijkheden biedt om grote videobestanden te delen biedt Mastodon zelf ook beperkte mogelijkheden tot het delen van videomateriaal. Er zijn voor het delen van Mastodon-video’s wel een paar spelregels en die zijn wat gecompliceerd. Vandaar dat we onderstaand een en ander toelichten.

Je kunt een video posten van het type mp4 (mpeg 4) als de bestandsgrootte kleiner is dan 40 megabyte. Het omzetten van video naar mp4 video-bestanden die kleiner zijn dan 40 mb is nog best lastig. Gelukkig is er software om je daarbij te helpen. Bijvoorbeeld de software: Handbrake. Je kunt videomateriaal in Handbrake inladen en omzetten naar mp4-bestanden. In Handbrake zijn standaard-instellingen beschikbaar, onder de naam ‘presets’. Kies bijvoorbeeld de preset ‘Web’ -> ‘Gmail Medium’ of ‘Gmail Small’ en sla het videobestand op onder een nieuwe naam.

Handbrake instructies, klik = zoom.

Door met de preset ‘Gmail Small’ het grotere videobestand om te zetten, krijg je een flink kleiner bestand (met uiteraard lagere beeld- en geluidskwaliteit) dat je eenvoudig kunt posten op Mastodon. Je volgers zien dan direct je video verschijnen en kunnen het direct afspelen.

De beperking van de grootte van een video tot 40 megabyte is uiteraard om overbelasting van Mastodon-servers te voorkomen. Het beperkt wel ook een beetje de mogelijkheden voor het posten van video’s rechtstreeks op Mastodon. Voor langere video’s verwijzen we je dus graag naar een PeerTube-website/instance. Voor kortere fragmenten (of langere fragmenten in lagere beeldkwaliteit) werkt de video-upload functie van Mastodon echter prima. Prepareer videobestanden met Handbrake en Mastodon doet de rest voor je.

Als laatste nog twee tips voor gevorderden. Hoewel YouTube-video’s downloaden niet is toegestaan, is dit wel mogelijk. Bekijk zelf de software youtube-dl-gui eens. Je kunt de video daarna eventueel bewerken met Shotcut. Videobewerking vraagt uiteraard enig studeerwerk en een snelle computer. De combinatie youtube-dl-gui, Shotcut, Handbrake, Mastodon en PeerTube maakt veel mogelijk en elk van deze applicaties is gratis te verkrijgen. Het is op zich allemaal niet ingewikkeld, en de software is geweldig, maar het vergt allemaal wel enige studie. Het is dus even puzzelen, het posten van video is dan ook niet voor iedereen. Puzzel-ze!