De eerste stappen gezet: al 50 nieuwsbronnen decentraal te volgen

Met Bouwen aan Beter zijn we gestart om onafhankelijk nieuws naar de decentrale netwerken te brengen. Hiermee willen we ervoor zorgen dat alternatieve visies ook in de toekomst op een laagdrempelige manier voor iedereen beschikbaar zijn. Zeker met de snel toenemende censuur zijn alternatieve nieuwsvoorzieningen hard nodig.

De afgelopen weken hebben we al een heel aantal onafhankelijke nieuwsbronnen bereid gevonden om hun artikelen voortaan zelf ook via het decentrale Mastodon-netwerk te versturen. Daarnaast hebben we inmiddels een allereerste concept-versie van de zogenoemde ‘Verloopstekker‘ ontwikkeld voor de nieuwsbronnen van ons nieuwsoverzicht op GezondeMedia.nl. Al deze nieuwsberichten kunnen vanaf nu ook decentraal gevolgd worden. Hiermee zijn er nu in totaal al ruim 50 onafhankelijke nieuwsbronnen decentraal beschikbaar!

Uiteraard is dit nog maar een eerste stapje richting het einddoel, maar het bevestigt wel dat onze plannen daadwerkelijk realiseerbaar zijn. De nieuwsbronnen die nu decentraal te volgen zijn, betreft nog maar een beperkte selectie. Naar de toekomst toe willen we de software verder gaan ontwikkelen, zodat er nog veel meer onafhankelijk nieuws over allerlei verschillende onderwerpen decentraal te volgen is. Maar deze toekomstplannen kosten uiteraard nog wel de nodige ontwikkeltijd, waar we jouw steun voor nodig hebben. In dit bericht een nadere verkenning van de situatie en de mogelijke oplossingen die we zien.

Kip en Ei

Als decentraal startpunt hebben we gekozen voor Mastodon. Dit is een succesvol decentraal, social netwerk. Klinkt moeilijk, is het niet. Mastodon is een soort van Twitter voor decentrale tweets. En sinds 2018 ondersteunt Mastodon ook ActivityPub (de achterliggende decentrale internettechniek). Het is een nogal beperkte ondersteuning van ActivityPub, maar het werkt en is laagdrempelig beschikbaar. Twee belangrijke eigenschappen. Allemaal technische termen, maar dit is de boodschap: Mastodon is eenvoudig en biedt mogelijkheden!

Je loopt bij het starten met Mastodon voor onafhankelijk nieuws al snel aan tegen een kip en ei-situatie.

  • Sommige schrijvers zien geen vuiltje aan de censuur-lucht. Nou, dat mag, we spreken elkaar over een paar jaar wel weer.
  • Sommige schrijvers die geweldige berichten schrijven signaleren (terecht) dat er weinig lezers / bezoekers zijn op Mastodon. Dus waarom daarop inzetten?
  • Sommige lezers / bezoekers signaleren op hun beurt dat er weinig nieuwsbronnen zijn. Dus waarom ergens inschrijven?

Voor het starten van een netwerk is dus ‘content’ (inhoud) nodig. Zonder content geen volgers, zonder volgers geen content. Behalve dan… Mogelijkheidsdenken! We kunnen die content natuurlijk ook gewoon zelf gaan aanleveren!

De Verloopstekker

We zijn afgelopen maanden al gestart met het ontwikkelen van deze zogenoemde Verloopstekker. We willen interessante onafhankelijke sites naar ActivityPub brengen en daarvoor is software nodig.

Verloopstekker naar ActivityPub

Die software werkt nu, soort van, enigszins, als concept. Sinds kort heeft onze eigen nieuwsoverzicht-website GezondeMedia.nl al een werkende ActivityPub-koppeling. Hiermee brengen we in één keer bijna 40 extra nieuwsbronnen naar ActivityPub. Laten we eens kijken hoe dat werkt. Bezoek de GezondeMedia.nl website en kies bij ‘Verkennen’ een interessante nieuwsbron uit, zoals bijvoorbeeld:

Je ziet een herkenbaar blauw [M Volgen] knopje. Door op die knop te klikken kun je aangeven het nieuws van deze nieuwsbron te willen volgen via Mastodon. Klik dus op [M Volgen]. Om deze bron te kunnen volgen, moet je uiteraard je Mastodon account-naam opgeven.

Als je je account-naam hebt opgegeven en op de grote blauwe knop klikt, wordt je automatisch doorverwezen naar je Mastodon website (instance). Daar kun je bevestigen dat je de bron inderdaad wilt volgen.

Klik op de ‘Volgen’-knop en voila. Je bent ingeschreven. Voortaan komen alle nieuwe berichten automatisch direct in je eigen nieuwsoverzicht op Mastodon. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: [Tekst loopt door onder de afbeelding.]

Op deze manier kun je eenvoudig je eigen nieuwsoverzicht samenstellen. Kies die bronnen uit die informatie posten die jij interessant vindt en je wordt automatisch op Mastodon (of een willekeurige andere ActivityPub-dienst) op de hoogte gehouden van het nieuws. Op die manier stel je zelf een eenvoudig, eigen decentraal nieuwsoverzicht samen.

50 nieuwsbronnen zijn al decentraal te volgen

De start is dus al gemaakt. Eerst met een aantal proactieve nieuwsbronnen die zelf hun artikelen al zijn gaan posten op Mastodon, zoals DLM Plus, TransitieWeb, Gedachtenvoer, WantToKnow, etc. En nu zijn daar ook de GezondeMedia-nieuwsbronnen via de Verloopstekker aan toegevoegd. Zie je de grote potentie hiervan?

Via de Verloopstekker kunnen we bijvoorbeeld ook de nieuwsbronnen van de website HoeZitHetNuEcht.nl naar het decentrale netwerk brengen. Zeker nu HoeZitHetNuEcht.nl per 1 oktober gaat stoppen liggen hier goede ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst.

Zoals gezegd kun je op dit moment dus al ruim 50 nieuwsbronnen decentraal volgen. En als er genoeg draagvlak is volgen er uiteraard nog veel meer. Daarnaast hebben we ook een evenementen-agenda, alternatieve boeken-site én video-site op het oog. Al die informatie kan ook naar het ActivityPub-netwerk gebracht worden, zodat je volledig je eigen informatieve omgeving kunt samenstellen. En dat alles volledig zonder de grote Silicon Valley bedrijven.

Zonder tussenkomst van derde partijen?

De oplettende lezer zal zien dat het alsnog met tussenkomst is van een paar partijen. Dat klopt. Voor nu.

  • Allereerst dien je op te merken dat Mastodon ook door iemand beheerd wordt. Die iemand is niet het Silicon Valley Grootbedrijf.
  • We hebben ook een afhankelijkheid gecreëerd met GezondeMedia.nl. Stel hierbij vast dat wij geen Silicon Valley Grootbedrijf zijn.

Maar het klopt: Er zitten dus nog steeds een paar partijen tussen de schrijver en jou. Je kunt bedenken dat deze partijen slechts tijdelijk nodig zijn en vooral als startpunt. Wanneer voldoende sites zelf hun nieuws naar ActivityPub / Mastodon brengen, is onze tussen-site / Verloopstekker op GezondeMedia niet meer nodig daarvoor. (We hebben overigens wel leuke vervolgplannen in petto.)

Voor gevorderde lezers, hier is een mogelijk scenario:

  1. Je kunt ook zelf op een eigen server ActivityPub-software installeren. Dit hele feest kan ook zonder Mastodon. Je kunt bijvoorbeeld zelf een servertje huren, zoals bij Greenhost voor € 4,50 excl. BTW per maand. (Het kan elders ook goedkoper, maar is dan minder groen.) Je kunt hierop de software van Friendica laten installeren (zoek hiervoor iemand die een beetje handig is). Dit is eenvoudig zelf te installeren ActivityPub-software, enigszins vergelijkbaar aan Mastodon.
  2. Via je eigen Friendica-site kun je vervolgens direct nieuwsbronnen volgen.
  3. Voila! Onafhankelijkheid.

En daar heb je het. Een decentraal nieuwsnetwerk gerealiseerd voor (verhoudingsgewijs) nagenoeg geen kosten, gebaseerd op open standaarden en open software. Zonder mogelijkheid tot centrale censuur, zonder reclame, zonder profielen, etc. Jouw communicatie beperkt zich tot de schrijver en de lezer. Derde partijen horen zich daar niet mee te bemoeien.

ActivityPub en de toekomst voor Onafhankelijk Nieuws

Het mag duidelijk zijn dat dit veel mogelijkheden biedt. Mogelijkheden die we graag verder gaan uitwerken voor je. Maar daarvoor is wel jouw inzet en betrokkenheid nodig. We kunnen deze klus niet alleen klaren. Ben je geïnteresseerd geraakt in de beschreven mogelijkheden, kijk dan eens op de website van Platform Bewuste Media hoe je kunt helpen dit alles te realiseren.