Platform Bewuste Media en het gebruik van Decentrale Sociale Media

Afgelopen maanden hebben we op Bouwen aan Beter gekeken naar het functioneren van journalistiek en de grote nieuwsmedia. We hebben vastgesteld dat de grote media regelmatig geen volledig en accuraat beeld geven van de werkelijkheid. In een nieuwe serie berichtgeving kijken we naar nieuwe manieren voor nieuwsdeling.

We zagen in het vorige bericht dat er drie technieken zijn die gedecentraliseerde nieuwsdeling mogelijk maken. In dit bericht maken we inzichtelijk hoe dat functioneel zou kunnen werken.

Gebruik van social media als communicatie techniek

Voordat we starten met het beschrijven van nieuwe mogelijkheden voor nieuwsdeling, willen we benadrukken dat we niet social media adviseren zoals bedreven wordt met Facebook, Twitter, Instagram, etc. Er is een heleboel mis met social media zoals die nu ingericht is.

Wij attenderen je bijvoorbeeld graag op Sean Parker, een oud-directeur en één van de oprichters van Facebook, die dat prima beschrijft. Hij vertelde in november 2017 het volgende:

De oprichters van Facebook wisten van meet af aan dat ze iets verslavends ontwikkelden dat ‘een kwetsbaarheid in de menselijke psychologie’ uitbuitte. “Het verandert letterlijk je relatie met de samenleving, met elkaar. Het interfereert waarschijnlijk op een vreemde manier met de productiviteit. God alleen weet wat het doet met het brein van onze kinderen,” zei hij.

Hij legde uit dat toen Facebook werd ontwikkeld het doel was: “Hoe verbruiken we zo veel mogelijk van je tijd en bewuste aandacht als mogelijk?” Het was deze denkwijze die leidde tot het creëren van functies zoals de “like” knop die gebruikers “een kleine dopamine kick” zou geven om hen aan te moedigen meer inhoud te uploaden.

“Het is een feedbackkring voor sociale validatie … precies wat een hacker als ikzelf zou verzinnen, omdat je misbruik maakt van een kwetsbaarheid in de menselijke psychologie.”

En Sean Parker is niet alleen. Neem bijvoorbeeld Facebook oud-directeur Chamath Palihapitiya, hij zei in december 2017:

“Ik denk dat we hulpmiddelen hebben ontwikkeld die het sociale weefsel van hoe de maatschappij werkt, hebben verbroken”, vertelde hij […], voordat hij mensen aanraadde een “harde pauze” te nemen van sociale media.

De kritiek van Palihapitiya was niet alleen gericht op Facebook, maar ook op het bredere online ecosysteem. “De op korte termijn door dopamine aangestuurde feedback-lussen die we hebben gecreëerd, vernietigen de werking van de maatschappij”, zei hij, verwijzend naar online interacties aangedreven door “hearts, likes, thumbs-up.” “Geen civiel discours, geen samenwerking; verkeerde informatie, onwaarheden. En het is geen Amerikaans probleem – het gaat hier niet om advertenties van Russen. Dit is een wereldwijd probleem.”

Iets om je van bewust te zijn. Iets dat we duidelijk niet nastreven of adviseren.

De noodzaak voor alternatieve communicatiemiddelen

Het is je vast niet ontgaan. De EU geeft aan dat elk door hen ongewenst bericht binnen 1 uur verwijderd moet worden van alle grote social media. De sociale media partijen participeren maar al te gewillig, zien zichzelf graag als ‘goede censor’. Ze gaan met behulp van kunstmatige intelligentie elk bericht automatisch onderdrukken dat niet strookt met hun inzichten en voorkeuren. En de Nederlandse overheid (nota bene) komt nu met een campagne over misinformatie en nepnieuws. En de EU breidde hun censuurbureau onlangs weer verder uit.

Terwijl de overheid en het grootbedrijf steeds meer controle uitoefenen over het nieuws en steeds actiever ‘afwijkende’ geluiden aan het zicht onttrekken, zijn wij op zoek naar middelen waarmee we zelf weer controle kunnen krijgen over welk nieuws ons bereikt en welke niet. En die hebben we gevonden.

De techniek van decentrale social media blijkt zeer handig, zagen we in de vorige berichten over federatie en gedecentraliseerde social media. We vonden XMPP, OStatus en ActivityPub als goede alternatieven.

Concrete voorbeelden

We toonden in eerdere berichtgeving een ontwerpplaatje waar we nu verder op in kunnen gaan. Dit betreft een schematisch overzicht van Platform Bewuste Media zoals we dat voor ogen hebben.

Platform Bewuste Media, klik = zoom.

Je ziet een viertal voorbeeld websites/diensten van Platform Bewuste Media en ter illustratie twee decentrale social media servers (ook wel hubs genoemd, knooppunten) in een grijze ‘fediverse’ wolk. Dit zijn twee van de duizenden servers van de partijen die daarmee reeds actief zijn.

De ‘fediverse’ is een samenvoeging van de woorden federatie universum. Dit zijn de samenwerkende diensten die decentrale social media mogelijk maken. Dit kunnen servers van XMPP zijn, van OStatus, van ActivityPub, etc. Het plaatje maakt dus duidelijk dat we elk van de door het platform aangeboden diensten willen laten aansluiten op de fediverse.

Voor Nieuwsdeling

Stel je voor: Er is een website met een groot aanbod van onafhankelijk nieuws van onderzoekers en (burger)journalisten die schrijven over ontdekkingen, inzichten en kennis op het gebied van gezondheid.

Voorbeeld van een interessant profiel met abonneer-knop.

Je ziet daar direct allerlei interessante schrijvers, je raakt enthousiast en je wilt op de hoogte gehouden worden van nieuw materiaal van deze schrijvers. Wat doe je? Zoek de interessante schrijvers en klik op ‘Abonneren’.

Even later ontvang je direct informatie over nieuws van die bronnen. Je ontvangt vanaf dat moment namelijk automatisch een signaal als er nieuws is, met de titel, een korte omschrijving, een kleine afbeelding misschien, en een verwijzing zodat je het direct kan lezen als het je interesseert. En je kan dat berichtje eventueel weer verder verspreiden naar kennissen indien gewenst. En dit alles zonder dat je bergen van websites in de gaten hoeft te houden.

Klinkt wellicht enigszins bekend? Maar nu volledig zonder Facebook, zonder Twitter, zonder Google, zonder Apple, zonder tussenkomst van Silicon Valley, zonder tussenkomst van Ollongren, zonder EU-filter, zonder centrale censuur, zonder reclames, zonder kunstmatige intelligentie, zonder eindeloze ‘welles-nietes’ discussies, zonder verwijten en verdachtmakingen en zonder scheldwoorden! Het beste onafhankelijke nieuws dus, naar wens geselecteerd en onder de aandacht gebracht, zonder gedoe.

Evenementen en publicaties

Je begrijpt dat we dit idee uiteraard willen uitbreiden. Want dit willen we niet alleen voor individuele of gegroepeerde nieuwssites doen. Dit kunnen we ook samenstellen voor interessante, alternatieve evenementen en boeken.

Er zijn overal in het land mensen die interessante en inspirerende lezingen en evenementen organiseren. Neem bijvoorbeeld De Lezing in Heemstede, Edusana in Soest of Sky High Creations in Breda. Wat zou het handig zijn als je automatisch berichtjes krijgt over nieuwe lezingen bij jou in de regio! Je zou bijvoorbeeld kunnen inschrijven voor een signaal van nieuwe evenementen van deze specifieke organisatoren, of nieuwe evenementen in Noord Holland, Utrecht, Limburg, of…

Even zo eenvoudig zou je je willen laten informeren over nieuwe, interessante boeken van bijvoorbeeld Succesboeken, Trophonios Publishing, Akasha Uitgeverij of Obelisk Boeken. Er zijn diverse interessante kleine uitgevers! Wat zou het handig zijn als er één eenvoudig en toegankelijk aanbod is van al die kleine uitgeverijen die allen werkelijk geweldige boeken publiceren. Weg van de rampspoed van Bol.com en Amazon.com en op naar kleine, fijne initiatieven met het hart op de juiste plaats. Met een automatische notificatie van interessant materiaal op je decentrale social media account? Absoluut mogelijk!

Video

TV kijken op de kabel is voor velen al jarenlang een tenenkrommende ervaring. De dagelijkse nieuwsgeving van de Nederlandse omroepen is lastig te verteren en wie zit er nu echt te wachten op het materiaal van Videoland/RTL of de politieke propaganda van Netflix? Wij niet in ieder geval, positieve uitzonderingen daargelaten.

Er zijn in Nederland een heel aantal interessante, onafhankelijke partijen die met regelmaat video’s publiceren die wel de moeite waard zijn! In gedachten springt bijvoorbeeld aHealthylife.nl, Hoe word je 100, VaccinVrij en Happy with Yoga. Zou het niet geweldig zijn als ook daar een toegankelijk, toegewijd platform voor was?

En breder: Er is wereldwijd een conservatieve beweging groeiende die zeer interessant materiaal onderzoekt en publiceert over geopolitiek. Met als (enigszins willekeurige) voorbeelden: The Corbett Report, SGT Report, Dark Journalist, You Are Free TVComputing Forever en Bombards Body Language. En denk ook aan het materiaal wat zijn weg aan het vinden is naar het Youtube-alternatief van Natural News: Brighteon!

Wat zou het handig zijn als je eenvoudig op de hoogte gesteld zou kunnen worden van nieuwe video’s van geselecteerde partijen! En dit alles zonder je in te schrijven op Youtube, Vimeo, etc. of dagelijks een hele lijst van kanalen te controleren. Je zou je eenvoudig kunnen inschrijven op deze bronnen en automatisch een signaal ontvangen bij nieuwe video’s. Zin en tijd om even wat te kijken? Bekijk je inbox/postvak op je decentrale social media account en je kan direct starten.

Nieuwsplatform voor de 21ste eeuw

De toekomst van eerlijke nieuwsgeving is niet die van het groot mediabedrijf. Die kunnen we helaas al vele jaren niet meer serieus nemen, en het wordt ook snel erger.

De toekomst van het nieuws is die van de onafhankelijke, individuele onderzoekers. Het toekomstige nieuwsoverzicht is het onafhankelijke nieuws in je decentrale social media postvak. Op deze manier hebben we een werkend en waardevol nieuwsplatform voor de 21ste eeuw.

Dit alles is noodzakelijkerwijs (grotendeels) onafhankelijk van de Googles en Facebooks, Bol.com’s en Amazon.com’s, Ollongrens en EUs, Persgroepen en Mediahuizen, RTL-Videolands en Netflixen, Copyright artikels 11 en 13, etc. Hun inzet is het centraliseren, controleren en afhankelijk maken. En precies dat wil je dus niet.

Conclusie

Met Platform Bewuste Media kunnen we de visie beschreven in dit bericht helpen realiseren. Onze inzet is decentraliseren en onafhankelijk maken. Weg van centralisatie, op naar decentralisatie. We denken hiermee uiteraard een betere manier van nieuwsdeling te introduceren. Een manier van werken die anderen over kunnen nemen, zodat uiteindelijk ook wijzelf als Platform weer overbodig worden. Dat is onze visie.

We hopen je in dit bericht enthousiast gemaakt te hebben over de mogelijkheden van decentrale social media en het idee achter Platform Bewuste Media. We hebben duidelijk een plan, maar realisatie hiervan is wel volledig afhankelijk van jouw participatie!

Dit alles is uiteraard niet gratis, die individuele onderzoekers en schrijvers moet je wel financieel steunen. Zij moeten immers ook hun hypotheek kunnen betalen. En ook dit platform ontstaat niet uit het niets. Onafhankelijke alternatieven kunnen uitsluitend en alleen bestaan op basis van jouw donaties.