Vrijheid van nieuwskeuze: HoeZitHetNuEcht is terug en beter dan ooit!

Voor iedereen die de vrijheid wil blijven behouden om zélf na te denken en zélf op onderzoek uit te gaan hoe de zaken nu echt in elkaar zitten, komen we met goed nieuws: Het vertrouwde HoeZitHetNuEcht nieuwsoverzicht is terug! Met dank aan onze gewaardeerde donateurs hebben we de Reader in de afgelopen maanden verder kunnen ontwikkelen met als resultaat dat het nieuws nu ook via het bekende ‘blokkenoverzicht’ gevolgd kan worden.

Het ‘blokkenoverzicht’ in de Reader

Daarnaast is het nu ook mogelijk om zélf in te stellen welke nieuwsbronnen je wel en niet wilt zien. Een nieuwsoverzicht dat je dus volledig naar je persoonlijke wensen in kunt stellen.  Per direct stellen we een nieuwe en uitgebreidere versie van de HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader beschikbaar. En: de Reader is gratis te gebruiken voor alle geïnteresseerden, zonder registraties of activatiecodes. Oftewel, HoeZitHetNuEcht is terug. En beter dan ooit!

De nieuwe ontwikkelingen

Voor de nieuwsgierige mens hebben we dus goed nieuws. We kunnen met veel plezier de volgende functionaliteiten aanbieden:

  • Het vertrouwde blokkenoverzicht
  • De bekende nieuws-tijdlijn
  • Naslag van nieuws van individuele bronnen
  • Het brede aanbod, nu breder dan ooit
  • Zélf instellen welke nieuwsbronnen je wilt zien

De HoeZitHetNuEcht Reader kan gebruikt worden voor computers/laptops die gebruik maken van Windows, macOS of Linux. Voor smartphones (Android en iPhone) is de Reader niet beschikbaar, maar daarvoor zijn er wel diverse andere mogelijkheden.

Onderstaand een toelichting op de nieuwe functionaliteiten en daarna meer informatie over hoe je de HoeZitHetNuEcht Reader kunt downloaden, zodat je gelijk van start kunt gaan.

Het vertrouwde blokkenoverzicht

Met de nieuwe versie van de Reader is het bekende HoeZitHetNuEcht blokkenoverzicht weer terug (zie bovenstaande afbeelding). Een gemakkelijk overzicht van het meest recente nieuws van de meest interessante nieuwsbronnen. Niet meer op de website, maar rechtstreeks op je eigen computer.

En goed nieuws, het blokkenoverzicht is nu volledig zélf samen te stellen met die nieuwsbronnen die jij het meest interessant vindt. Uit het bekende HoeZitHetNuEcht aanbod kun je zelf bronnen kiezen die jij op je nieuws dashboard wilt weergeven. In één overzicht (met wat scrollen, wellicht) het beste Nederlandstalige onafhankelijke en alternatieve nieuws. Ingericht geheel naar eigen keuze.

Via het tabblad ‘Samenstellen’ kun je eenvoudig uit een lijst kiezen welke nieuwsbronnen jij op je nieuws dashboard wilt zien. In de linker kolom staan alle beschikbare nieuwsbronnen. Kies er één uit en klik op de groene knop met de pijl naar rechts. Je kunt de volgorde vervolgens aanpassen met de blauwe omhoog en omlaag knoppen. Daarmee kun je de voor jou meest interessante bronnen bovenaan het overzicht zetten. Verwijderen uit de rechter kolom doe je met de groene knop wijzend naar links. Het spreekt hopelijk redelijk voor zich.

De bekende nieuws-tijdlijn

Het tweede karakteristieke onderdeel van het HoeZitHetNuEcht nieuwsoverzicht is uiteraard de nieuws-tijdlijn waar het brede aanbod van onafhankelijk nieuws samenkomt in één overzicht. Onderstaand een weergave van de Homepage van de Reader met het Laatste Nieuws.

De nieuws-tijdlijn herken je wellicht van de vorige versie. De tijdlijn is nu uitgebreid met een extra indicator, waardoor je in één oogopslag kunt zien of het een nieuwsbericht, een podcast of een video is. Klik op de link en je browser opent het nieuwsbericht.

Overzicht nieuwsberichten

Het overzicht van de nieuwsberichten is ingedeeld in 3 panelen: de categorieën, het nieuws in de categorie en dan in de meest rechter kolom een samenvatting van het bericht. Kies eerst een categorie, je ziet in de afbeelding de categorie ‘Alternatief & Bewustmakend’. In de kolom rechts daarvan verschijnt een lijst berichten.

Wanneer je met de linker muisknop op een bericht klikt, wordt een samenvatting ingeladen in de rechter kolom. Rechts in beeld zie je een samenvatting van het bericht. Wanneer je op de titel van het bericht klikt, of op de link onder de titel, open je het nieuwsbericht. Het overzicht van de video’s werkt op vergelijkbare wijze.

Naslag van nieuws van individuele bronnen

Wat ook nieuw is, is dat je nu weer kunt doorklikken naar het overzicht van het nieuws van een individuele nieuwsbron. Stel je ziet een interessant artikel en je wilt meer nieuws van dezelfde website zien. Je klikt op de naam of het logo van de nieuwsbron en een nieuw overzicht opent.

In het venster zie je een eenvoudig overzicht van het recente nieuws van deze nieuwsbron. Aangevuld met, uiteraard, een link naar hun website voor meer.

Overal waar je in de Reader een nieuwsbericht ziet, kun je op de naam van de nieuwsbron klikken en zie je direct zo’n overzicht.

Het brede aanbod, nu breder dan ooit

De HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader komt standaard met het inmiddels bekende aanbod van nieuwsbronnen. Momenteel zijn dat 140 nieuwsbronnen, opgebouwd uit in totaal 170 zogenaamde RSS-feeds. De Reader brengt dat alles samen in een goed te hanteren nieuwsoverzicht.

Nieuw in het HoeZitHetNuEcht aanbod, zijn de Engelstalige bronnen. Vorig jaar brachten we het Nederlandstalig nieuws naar de onafhankelijke, decentrale sociale media. Als PR-middel bedachten we dat het interessant zou zijn als we een soort aanvullende ‘selling point’ zouden kunnen aanbieden, en dat werd: een Engelstalige selectie. Aangezien je op decentrale sociale media zelf kunt kiezen welke bronnen je wilt volgen, was dit eenvoudig toe te voegen zonder impact voor de overige gebruikers.

We kunnen met veel plezier aankondigen dat de Engelstalige nieuwsselectie nu ook beschikbaar is in de Reader! En: Wellicht ook goed nieuws, je kunt het ook weer heel gemakkelijk uitzetten.

Zélf instellen welke nieuwsbronnen je wilt zien

Niet alleen het blokkenoverzicht kun je zelf samenstellen, maar vanaf deze versie van de Reader kun je ook voor de nieuws-tijdlijn zelf kiezen welke nieuwsbronnen en nieuwscategorieën je liever niet wilt zien. Per categorie kun je kiezen of je ‘alles’ of ‘niets’ wilt zien of je kunt selectief aanvinken welke nieuwsbronnen je wel (met vinkje) of niet (zonder vinkje) wilt zien. Geen interesse in het Engelstalige nieuws, klik op het tandwiel-icoontje links, klik op Engelstalig in het midden, en daarna op de rode knop ‘Niets’ (rechts in beeld). En klaar. Je ziet in de Reader geen Engelstalige bronnen meer.

Er zijn dus twee plekken in de Reader waar je aan kunt geven welke nieuwsberichten je in beeld wilt krijgen. Eén specifiek voor het blokkenoverzicht, en via het tandwiel-icoontje kun je een selectie maken voor de chronologische nieuws-tijdlijn. Via het blokkenoverzicht kun je bijvoorbeeld alleen je meest favoriete nieuwsbronnen instellen, zodat je daar even snel de voor jou belangrijkste berichten kunt bekijken. Heb je wat meer tijd, dan kun je via de nieuws-tijdlijn het wat uitgebreidere (door jou samengestelde) nieuws zien. Optimale vrijheid!

We voegen regelmatig nieuwe nieuwsbronnen toe aan het HoeZitHetNuEcht aanbod. Wanneer dat gebeurt ontvang je een melding in de Reader dat er nieuwe bronnen zijn toegevoegd. Deze nieuwe nieuwsbronnen staan standaard automatisch aan en het nieuws verschijnt automatisch in het overzicht. Uiteraard kun je die zelf ook weer uit zetten als je het geen interessante nieuwsbron vindt. De keus is aan jou.

Gratis, maar ondersteuning is welkom

We vinden het – juist nu – van essentieel belang dat iedereen vrije toegang heeft tot alternatief en onafhankelijk nieuws, vandaar dat we de Reader gratis beschikbaar stellen. De alternatieve nieuwsvoorziening kan echter alleen blijven voortbestaan met jouw ondersteuning. Dus volg je graag het nieuws van een bepaalde bron, wordt dan donateur van die bron. Op die manier houden we het onafhankelijk nieuws levend én worden de schrijvers – die hard voor je werken – ook beloond voor hun werk. Als de schrijvers van deze nieuwsberichten er mee stoppen, dan is er geen nieuwsoverzicht meer om weer te geven.

Als er voldoende interesse is willen wij zelf ook graag verder gaan met het doorontwikkelen van de Reader. Op ons actielijstje staat bijvoorbeeld nog het bouwen van de mogelijkheid om als gebruiker ook zelf nieuwsbronnen te kunnen toevoegen die niet in de standaard selectie zitten van HoeZitHetNuEcht. Verder willen we graag een zoek-functionaliteit toevoegen, zodat je eenvoudiger bepaalde onderwerpen of thema’s kunt onderzoeken. Helaas zijn we daar nog niet aan toegekomen.

Wil je ons helpen bij het verder realiseren van onze visie, overweeg dan ook eens om vrijblijvend donateur te worden. Vooral vaste, maandelijkse donaties (klein is ook fijn!) bieden ons de mogelijkheid om vast tijd te reserveren voor het doorontwikkelen. Maar let in deze tijden van massahysterie vooral ook op je eigen portemonnee. We stellen het nieuwsoverzicht gratis beschikbaar voor iedereen, en dat is niet zonder reden.

Downloaden en gebruik van de Reader

Ben je enthousiast over de nieuwe mogelijkheden, dan kun je de software voor de HoeZitHetNuEcht Reader downloaden via de Download-pagina van HoeZitHetNuEcht. Lees van te voren alvast de Installatiehandleiding zodat je weet wat je kunt verwachten. En bekijk ook de Gebruikershandleiding voor aanvullende informatie over het gebruik van de Reader.

Wat nieuw is in deze versie van de Reader is dat de software – na de installatie – de RSS-feeds rechtstreeks ophaalt bij de betreffende nieuwsbronnen. Het starten van de Reader duurt daarom iets langer dan voorheen, maar het grote voordeel is wel dat de Reader hierdoor minder afhankelijk is geworden van HoeZitHetNuEcht. Dus mocht de HoeZitHetNuEcht website in de toekomst vanwege censuurmaatregelen of copyrightwetgeving offline gedwongen worden, dan kan de Reader gewoon verder blijven functioneren als losstaande RSS-reader applicatie.

Dankwoord

Wij denken dat je met de Reader een goede oplossing in handen hebt voor het bestuderen van het decentraal gepubliceerde nieuws, met dank aan de geweldige burgerjournalisten en onafhankelijke onderzoekers. In de HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader komt het brede aanbod samen in een eenvoudig te volgen overzicht.

Met deze nieuwe versie van de Reader is HoeZitHetNuEcht terug van weggeweest. Niet meer als website, maar als desktop toepassing. Alles wat op de HoeZitHetNuEcht website stond, is nu weer beschikbaar, gewoon op je eigen computer. En beter dan ooit: het overzicht is nu instelbaar op basis van je eigen voorkeuren. En dat alles is mede mogelijk gemaakt door de giften van vrijwillige donateurs. Graag willen we dan ook de donateurs bedanken die afgelopen maanden doneerden terwijl we verder werkten aan de Reader, het aanbod via ActivityPub / Decentrale Sociale Media, de nieuwsbrieven, de evenementen agenda en het boekenoverzicht.

Tot slot: Doe onderzoek en zorg dat je niet gehypnotiseerd raakt door de eenzijdig voor ons vastgestelde versie van de werkelijkheid. Ontsnap uit de hypnose, geloof niet zomaar wat je leest, doe je eigen onderzoek en stel zelf vast hoe de vork in de steel zit. We zijn er van overtuigd dat de nieuwe Reader je hier goed bij kan helpen. Vrijheid van nieuwskeuze is belangrijker dan ooit!