Beter nieuws met Platform Bewuste Media

We hebben gezien dat door groepsdenken, misleiding en grote belangen een nieuwssysteem is ontstaan dat zich inzet tegen de objectieve analyse en verslaglegging van nieuws. Het huidige systeem sluit het bestaan van alternatieven uit.

Op basis van mogelijkheidsdenken hebben wij een andere aanpak ontwikkeld, die we Platform Bewuste Media noemen. Wij presenteren onderstaand de oplossing die wij zien voor de toekomst.

Platform Bewuste Media in Vogelvlucht

De namen genoemd in onderstaande afbeelding zijn ter illustratie en indicatie. We zijn nog in de visie-fase en kijken of hier interesse voor is. De grote wolk is internet. Het groene figuurtje met laptop in de hand, dat ben jij.

Klik op afbeelding voor grotere weergave.

We bouwen en gaan beheren de volgende websites/onderdelen:

  • Een nieuwsoverzicht van onafhankelijke onderzoekers en schrijvers die daadwerkelijk een ander geluid laten horen. Je kan je ook als lezer inschrijven op schrijvers en groepen voor op maat gemaakte nieuwsselectie en notificaties.
  • Een bewuste evenementen kalender. Vrij toegankelijk voor iedereen. Ook het aanmelden van evenementen wordt gratis, mits relevant en toonbaar. Je kan je als lezer ook vrij inschrijven voor notificaties over nieuwe evenementen, specifieke thema’s of bepaalde organisatoren.
  • Een overzicht van bewuste boeken. In contact en samenwerking met alternatieve uitgeverijen (die zijn er) bieden we een overzicht van interessante boeken. Voorzien van signalen over nieuwe en interessante uitgaves.
  • Een overzicht met bewuste video kanalen, zodat je eenvoudig video (waaronder podcasts en vodcasts) kan luisteren en bekijken in browsers op je computer, laptop, telefoon, tablet of TV. Gebaseerd op decentraal aanbod, het beste aanbod overgenomen van diverse video websites.

Het doel is uiteraard een fatsoenlijk, ander geluid te laten horen dan wat je al krijgt in de reguliere, grote media. Voor een blijvend kwalitatief aantrekkelijk aanbod dient bovenstaande uiteraard goed beheerd te worden. Hiervoor is de aangeboden selectie noodzakelijkerwijs gebaseerd op enige redactie. Daarover later meer.

Een laagdrempelig overzicht

Platform Bewuste Media bouwt voort op het reeds actuele feit dat diverse onderzoekers en schrijvers zelf berichten publiceren op eigen websites met (gratis) software zoals WordPress. We bundelen deze losse, decentrale bronnen binnen het platform voor het gezamenlijk aanbieden in een aantrekkelijk totaaloverzicht. De individuele websites van de schrijvers blijven uiteraard gewoon normaal toegankelijk als altijd.

Deze bundeling is voor een deel reeds gerealiseerd op GezondeMedia.nl. Hoewel nu nog beperkt tot berichten, krijg je met GezondeMedia al het beste en meest complete nieuwsoverzicht van onafhankelijke Nederlandse berichtgeving rondom de onderwerpen gezondheid en spiritualiteit. Door gebruik van het overzicht maak je automatisch kennis met alle betrokken schrijvers.

Het bezoek van deze site is open voor iedereen zonder je als bezoeker lastig te vallen met logins, paywalls, AVG/cookie waarschuwingen, advertenties of privacy schadende profielopbouw op het platform. Als je geen privacy wilt schenden (we hebben geen interesse in je persoonlijke gegevens) wordt het allemaal een stuk eenvoudiger. Wel zo fijn.

Platform Bewuste Media blijft echter niet beperkt tot alleen gezondheid en spiritualiteit. We gaan de techniek van GezondeMedia.nl op het kopieerapparaat leggen. Indien de lezers deze ideeën steunen willen we vergelijkbare sites starten voor verschillende thema’s waaronder samenleving, klimaat, economie en politiek. En het blijft ook niet bij de website die je nu reeds kan zien.

Via decentrale sociale media

Vandaag is het precies 49 jaar geleden dat de eerste internetverbinding tot stand kwam onder de naam ARPANET. Op 29 oktober 1969 kwam deze eerste verbinding tot stand tussen de Universiteit van Californië (UCLA) en de Stanford Universiteit (SRI). ARPANET maakte het mogelijk verschillende computers – feitelijk kleine netwerken op zichzelf – verspreid over Amerika en ver daarbuiten betrouwbaar op elkaar aan te sluiten. De decentrale aanpak van dit netwerk zorgde voor ingebouwde bescherming tegen aanval en uitval van het netwerk.

Terwijl internet vandaag begint aan het 50ste levensjaar, stellen we voor om onze informatie- en berichtuitwisseling weer opnieuw decentraal te maken. Het aanbod van Platform Bewuste Media gaan we dan ook op maat aanbieden op de decentrale sociale media. Je ziet al dat GezondeMedia.nl veel lijkt op een social media website als Twitter. Dat is uiteraard geen toeval. Voor personalisering en nieuws op maat sluiten we aan op decentrale sociale media.

Het is ondertussen geen geheim meer dat de grote, gecentraliseerde sociale media bedrijven zoals Facebook en Twitter alles behalve sociaal zijn. Deze websites uit Silicon Valley (Amerika) leggen steeds dwingender hun visie op. Dit geldt ook voor Nederlandstalig materiaal. Veel genoemde alternatieven hiervoor, zoals MeWe en Gab, zijn zelf weer gecentraliseerde oplossingen en worden ook weer aangeboden vanuit en/of door Silicon Valley. Die brengen dus meer van hetzelfde. Mogelijkheidsdenken zegt: Dat kan beter!

Update: Het alternatief voor Twitter maar dan mét vrijheid van meningsuiting, Gab, is vandaag offline gehaald. Leer de les: vrije sociale media is beter op basis van decentraliteit.

Op basis van relatief recente uitvindingen en nieuwe standaarden is een geweldig onafhankelijk en decentraal alternatief ontstaan voor de grote, gecentraliseerde sociale media. We kunnen hiermee sociale media en internet weer vóór ons laten werken! Een robuuste manier van informatie-uitwisseling, voorzien van privacy en vooral: zonder centrale politieagent. Binnenkort meer over ARPANET en decentrale sociale media in de berichtgeving op BouwenAanBeter.nl.

Groepsfinanciering

We gaan geen kasteel of kathedraal bouwen. We gaan een bazaar bouwen, een gezamenlijke markt. We gaan ook geen systeem bouwen voor het profileren van bezoekers en maximaliseren van kliks op advertenties. Zonder is beter. Gebaseerd op bestaande technieken en open standaarden zijn de kosten relatief laag.

Internet servers kosten echter wel geld en ontwikkeling en beheer kost tijd. Het doel is niet om rijk te worden. Het werken voor (minder dan) het minimum loon is echter niet duurzaam, dat is op langere termijn niet houdbaar. We willen dit financieren met crowdfunding. De realisatie en het beheer van dit plan wordt dan bekostigd door jou als lezer/gebruiker. Jij bent dan de klant. Op die manier hoeven we onze (en jouw) ziel niet te verkopen aan het grootbedrijf of “filantropische” miljardairs. Jij bent daardoor niet het te verkopen product.

Er is echter nog geen goed Nederlands platform beschikbaar waar je eenvoudig kan inschrijven en met iDeal meebetalen aan realisatie. Mogelijkheidsdenken? We gaan zelf een crowdfunding website bouwen! Betalingen verlopen daarbij via een betrouwbare partij als Mollie.be. Dit is veilig voor ons én voor jou. Wel zo fijn.

Uiteraard willen we de crowdfund website niet alleen voor onszelf gebruiken. We gaan groepsfinanciering aanbieden voor onderzoekers en schrijvers. Ja, beste lezer, ‘vind-ik-leuks’ (likes) en ‘retweets’ alleen volstaan niet. Jouw geld is echt benodigd voor het voortbestaan van onafhankelijke en waardevolle berichtgeving.

Enthousiast?

We hebben een plan ontwikkelt om het vrije woord in Nederland een kans te geven. Hoe dit plan verder ontwikkelt hangt helemaal af van jou. Met voldoende geïnteresseerden kunnen we vrij snel stappen nemen! Mocht er onvoldoende interesse zijn voor dit plan, dan weten we dat uiteraard liever zo snel mogelijk, dan gaan we gewoon wat anders doen met onze tijd en creativiteit.

We denken aan een drietal maandelijkse abonnementsvormen om uit te kiezen. Een abonnement van € 2,50 per maand, van € 5,00 per maand en een derde optie met een bedrag naar keuze. Met zo’n 1000 tot 1200 abonnees kunnen we bovenstaande plannen goed en duurzaam realiseren en onderhouden. Het voornemen is ook om een percentage van de ‘omzet’ te doneren aan de partijen wiens informatie we verzamelen en helpen verspreiden.

We zijn geen groot anoniem bedrijf, je kan direct met ons in contact komen. We vernemen graag wat je hiervan vindt via het contactformulier. In afwachting van de nog in ontwikkeling zijnde crowdfund functionaliteit op de website van Platform Bewuste Media kun je alvast je interesse tonen met een (kleine of grotere) donatie via deze website. Laat van je horen!