Het realiseren van onafhankelijk nieuws in de 21ste eeuw

We hebben afgelopen maanden in de berichtgeving laten zien dat er iets mis is met de nieuwsgeving in Nederland. Een klein aantal bedrijven heeft samen haast volledige controle over nieuwsgeving in Nederland.

We signaleerden dat ook in de nieuwsdeling een en ander mis gaat. De grote Silicon Valley bedrijven censureren veel informatie en zorgen daarmee dat door hen ongewenste informatie je niet bereikt, zelfs niet als je er gericht naar zoekt. Daarnaast verzamelt het Silicon Valley grootbedrijf namens het militair-industriële complex veel informatie om te gebruiken om weerstand, alternatieven en opstand te voorkomen of eenvoudig ongedaan te maken.

Hoe kunnen we de komende jaren nog eerlijke en onafhankelijke informatie onder ogen krijgen? Door dit nu zelf te realiseren!

Technologie werd donkerder en vuiler

Onderweg naar het informatietijdperk zijn we tegen een barrière van controle en misbruik aangelopen. En hoewel de EU gretig participeert in het controleren en misbruiken van (de toegang tot) informatie, deed de Deense EU Commissaris voor Concurrentiebeleid, Margrethe Vestager, in december 2018 een zinnige waarneming:

“De voorbije twaalf maanden is onze relatie met technologie donkerder en vuiler geworden. Al het schitterende en positieve potentieel van technologie wordt overschaduwd door datamisbruik, manipulatie, surveillance, geen respect voor burgers en geen respect voor individuele rechten. Er is een toenemend besef dat we echt iets moeten doen en dat we samen actie moeten ondernemen.”

De lezer van het betoog op deze website kan zich vermoedelijk herkennen in bovenstaande citaat. Op basis van slimme uitvindingen van de jaren ’70 en recente ontwikkelingen op het gebied van berichtuitwisseling, hebben we een plan ontwikkeld om het positieve potentieel te helpen realiseren. We toonden met Platform Bewuste Media een manier voor decentrale nieuwsdeling van onafhankelijke nieuwsgeving.

Onafhankelijke nieuwsgeving en decentrale nieuwsdeling

Burgerjournalisten, onderzoekers en schrijvers publiceren elk hun eigen werk. Geïnteresseerden doneren aan schrijvers die ze waarderen. De schrijvers verspreiden hun werk via decentrale social media, voornamelijk met behulp van de nieuwe uitvinding ActivityPub, waardoor een volledig onafhankelijk netwerk van informatievoorziening ontstaat van kleine, informatie uitwisselende onafhankelijke social media hubs/websites.

Onafhankelijk nieuws in het Fediversum

Omdat er geen centrale database is en geen netwerkeigenaar, kan dit netwerk lastig aangevallen worden. En omdat de techniek van ActivityPub bestaat uit de basale standaard techniek waarop het hele wereldwijde web is gebouwd, is het goedkoop te realiseren én lastig te blokkeren. Iedereen kan binnenkort zijn eigen privé ‘Facebookje’ hebben en geheel zonder Mark Zuckerberg, zijn censuursoftware, zijn privacy-schendingen en zijn investeerders, onderling onafhankelijke informatie uitwisselen.

Als veel mensen publiceren en lezen middels een eigen ActivityPub-dienst, heb je ineens een decentraal netwerk gerealiseerd met informatie verspreid over de gehele planeet. In één slag zetten we zo de centraliteit van Facebook buitenspel, inclusief alle censuur en profielen. We creëren zo een echt gedecentraliseerd netwerk en doen dat tegen zeer lage kosten op basis van bestaande techniek. Dat is een werkelijk geweldige belofte voor onze toekomst.

Op basis van decentralisatie van nieuwsbronnen en slimme communicatietechniek kan een robuust en onafhankelijk nieuwsnetwerk worden gerealiseerd. Het is echt niet ingewikkeld. Maar elk netwerk is afhankelijk van het netwerkeffect: het wordt pas interessant als er gebruikers zijn.

Platform Bewuste Media

Om het netwerkeffect ook in Nederland te starten is het idee ontwikkeld om een platform te lanceren om een heel aantal informatieve, onafhankelijke bronnen te verzamelen en de koppeling te leggen tussen hen en het decentrale sociale media netwerk van ActivityPub.

Decentrale nieuwsdeling van onafhankelijke nieuwsgeving. Klik = zoom.

Met relatief eenvoudige software kunnen we een soort van verloopstekker bouwen en introduceren die het meest interessante materiaal van betrokken, onafhankelijke schrijvers doorzet naar het nu startende ActivityPub netwerk. Daarmee bundelen we deze losse, decentrale bronnen binnen het platform voor het gezamenlijk aanbieden in een aantrekkelijk totaaloverzicht. We hopen daarmee een trend te starten, het netwerkeffect op gang te brengen, direct met een ruim aanbod van alternatief nieuws.

Verloopstekker naar ActivityPub

We zijn alvast gestart met een nieuwsoverzicht op GezondeMedia.nl, het introduceren van de verloopstekker wordt de volgende stap. Hiermee brengen we in één stap vele tientallen, zo niet honderden interessante partijen naar decentrale social media. We hopen daarbij uiteraard een weg te plaveien ook voor anderen.

Jouw inzet is nu nodig

Maar dit kunnen we als Platform Bewuste Media niet alleen, daarvoor is draagvlak en betrokkenheid nodig. Voor het realiseren van het platform is jouw financiële ondersteuning van doorslaggevend belang.

Je kunt een eenmalige of maandelijkse donatie doen
via deze link naar Platform Bewuste Media.

Je stelt ons daarmee in staat om het platform ook feitelijk te gaan bouwen en onderhouden. Daarnaast kunnen wij dan ook nieuwe manieren van onafhankelijke decentrale nieuwsvoorziening gaan promoten, zodat eerlijk nieuws straks voor iedereen op laagdrempelige wijze beschikbaar is.

Participeer in de nieuwsvoorziening

Als we in de toekomst onafhankelijk nieuws willen blijven ontvangen, dan zullen we onze afhankelijkheid van grote gecentraliseerde organisaties moeten beperken. Laten we weer verantwoordelijkheid nemen voor onze informatie, onze data, ons nieuws en onze keuzes. Laten we participeren door zelf de controle te nemen over onze nieuwsvoorzieningen en door derde partijen die verkeerde prikkels introduceren uit de informatieketen te verwijderen.

Laten we participeren door zelf schrijvers uit te kiezen die nieuwsgeving brengen die het lezen waard is. Laten we als lezer direct aansluiten op deze schrijvers en individuele journalisten. En als je hun artikelen waardeert, stimuleer hen dan financieel, zodat zij ons van onafhankelijk nieuws kunnen blijven voorzien. Door te participeren in onze nieuwsvoorzieningen maken we deze weer onafhankelijk, maken we de journalistiek als vierde macht weer krachtig en borgen we het voortbestaan van onze Nederlandse democratie. Hiermee creëren we een menswaardige toekomst.

Wij hopen je met onze berichten de afgelopen maanden enthousiast gemaakt te hebben over onafhankelijke nieuwsvoorzieningen en de mogelijkheden van decentrale sociale media als distributiemiddel. Met jou samen kunnen we de onafhankelijkheid en diversiteit van onze nieuwsvoorzieningen herstellen. Alvast bedankt voor het mede mogelijk maken van eerlijk nieuws zonder censuur!

Zie voor meer achtergrondinformatie onze eerder gepubliceerde artikelen.