Alternatieven voor Big Tech en hoe die te integreren in een geheel

In ons vorige bericht zagen we dat de grote online bedrijven zoals Google, YouTube en Facebook ons leven steeds meer domineren en dat dit bepaald geen neutrale partijen zijn. Er komt steeds meer nieuws naar buiten waaruit blijkt dat de Big Tech-bedrijven onze werkelijkheid proberen te beïnvloeden door voor ons te bepalen welke berichten wij wel en niet in beeld krijgen. Hiermee worden we in een zorgvuldig voor ons gecreëerde werkelijkheid gemanipuleerd.

Gelukkig zijn er ook goede alternatieven beschikbaar. Big Tech bestaat alleen zolang we er gebruik van maken, dus de keuzes die jij maakt zijn van invloed op onze toekomst. In dit bericht aandacht voor gezondere alternatieven en hoe je deze losse online diensten kunt integreren in een zinnig en samenhangend geheel.

Alternatieven voor Google

Eind juni bracht Techspot.com een lijst van interessante alternatieven voor alle Google producten. Je komt hier een aantal bekenden tegen, zoals DuckDuckGo en StartPage.com, maar maakt wellicht ook kennis met een heel aantal minder bekende alternatieven die je geweldig kunnen helpen.

Als je puur kijkt naar ‘zoeken op internet’ (James Corbett heeft deze week een video gepubliceerd over het belang van zoeken) zijn er inderdaad alternatieve zoekmachines te vinden. Een aantal search-engine alternatieven halen hun zoekresultaten op vanuit Google en Microsoft’s Bing. Dat is uiteraard een afhankelijkheid die je niet vrijstelt van de diensten (en de extreme nieuwsgierigheid) van Google. Er is echter wel een voordeel dat je enige anonimiteit kunt winnen door bijvoorbeeld DuckDuckGo en StartPage te gebruiken, in plaats van direct met Google te werken. Maar dat hangt wel af van hoe je dat doet, uiteraard. Vaak zie je dat search-engines – zoals DuckDuckGo – de zoekresultaten ook zelf aanvullen met eigen data en eigen resultaten.

Door de totale wereldwijde overmacht van Bing en Google (gefinancierd met militaire miljarden) is het haast onmogelijk geworden om commercieel te concurreren op het gebied van online zoeken. Je kunt niet concurreren met ‘gratis’ en met de miljarden die de militaire industrie / overheid investeert in de grootste Silicon Valley bedrijven. De oplossing voor het ‘zoeken’ bij grote partijen, en hun officieel gesanctioneerde ‘zoek’-resultaten, is wellicht verticaal zoeken.

Horizontaal versus Verticaal Zoeken

Het is interessant om nog eens verder na te denken over zoeken op internet. Er zijn grofweg twee verschillende manieren om te zoeken naar informatie: Horizontaal en Verticaal. Horizontaal is zoeken over het hele internet met één zoekmachine. Die zoekmachine moet informatie hebben over alle mogelijke onderwerpen waarop je wilt zoeken, en geeft resultaten uit alle bronnen in de gehele breedte. Bij verticaal zoeken, zoek je de diepte in over een specifiek onderwerp.

In plaats van gebruik te maken van horizontale zoekmachines zoals Google en DuckDuckGo kun je ook gericht verticaal zoeken op internet.

  • Zoek je een boek, zoek dan bijvoorbeeld bij Libris.nl
  • Zoek je de definitie van een woord, zoek dan bij VanDale.nl
  • Zoek je een adres, zoek dan bij Openstreetmap.org
  • Zoek je het weer, zoek dan bij Weeronline of Buienradar
  • Zoek je alternatief nieuws, zoek dan bij HoeZitHetNuEcht.nl (zo lang dat nog kan)
  • Zoek je een film, zoek dan bij Moviemeter.nl, etc.

Het voordeel is dat je wel kunt concurreren met Google en Microsoft als het gaat om verticaal zoeken. Je kunt je als online dienst wel specialiseren in onderwerpen en daar betere zoek-resultaten geven op specifieke gebieden.

In eigen beheer

Alternatieven voor de Google- en Facebook-diensten kunnen echt helpen bij het terugwinnen van enige onafhankelijkheid, vrijheid en privacy. Maar niet elk alternatief is gelijk gemaakt. Wij zijn vooral erg enthousiast over oplossingen waarbij je je data in eigen beheer kunt hebben. Op die manier kan er niet met je data gerommeld worden en kan je data niet (gemakkelijk) tegen je gebruikt worden.

Hoewel deze lijst niet voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is, zijn er interessante alternatieven voor hen die wat tijd en energie willen investeren in échte alternatieven:

Je kunt ook gebruik maken van je eigen internetdiensten. Op die manier ben je aanmerkelijk minder afhankelijk en vrijer in het gebruik van internet. En uiteraard zijn er ook varianten van Office producten zonder Apple, Google en Microsoft, zodat je ook nog vrij en onafhankelijk tekst kunt verwerken. Maak uiteraard ook gebruik van browsers zonder Apple, Google en Microsoft, zoals Firefox, Opera, Brave, Vivaldi en de echt onafhankelijke Falkon. En e-mailen met Thunderbird werkt uiteraard ook prima.

Integreren van diverse online diensten

Dan is de vraag: Hoe kun je losse online diensten integreren in een zinnig en samenhangend geheel? Ons idee hierbij is: ActivityPub. Het plan vanuit Platform Bewuste Media is om een aantal losse diensten te starten, die elk integreren via ActivityPub. Een bewuste evenementen-kalender, onafhankelijke videokanalen, diverse types nieuws en publicaties kunnen samen komen in je inbox op decentrale media servers zoals Mastodon en Friendica.

Met ActivityPub kun je, in eigen beheer indien gewenst, signalen vanuit allerlei diensten verzamelen in je persoonlijke tijdslijn-overzicht. Op deze manier kan je decentrale sociale media account dus fungeren als een soort knooppunt waar allerlei losse diensten samen kunnen komen. Dat gaat dan over nieuws, blogs, chat, muziek, video, publicaties, etc. En dat kun je volledig in eigen beheer hebben, zonder (eenvoudige) mogelijkheid van derde partijen om daarop in te grijpen. Schrijf je dus in op die bronnen die interessante signalen en informatie afgeven.

Je decentrale sociale media account kan gaan fungeren als je persoonlijke commando-centrum, waar alles samenkomt en alles op een voor jou logische manier aan elkaar geknoopt wordt. Met een mogelijkheid om in al die signalen / toots te zoeken uiteraard. Het kan dus fungeren als springplank voor consumeren van het internet in bredere zin, maar dan met privacy en zonder censuur.

Van visie naar realiteit

We zijn stappen aan het ondernemen om deze visie te realiseren en daarmee een decentraal en onafhankelijk nieuws- en informatienetwerk te creëren. Dit kost echter veel tijd. Tijd die we daar graag aan besteden, maar waar wel draagvlak voor nodig is. Aangezien we geen cookies plaatsen, profielen samenstellen, persoonsgegevens exploiteren, advertenties plaatsen of subsidies ontvangen, zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Waardeer je onze initiatieven, steun ons dan via een eenmalige of vaste donatie, zodat wij verder kunnen gaan met het ontwikkelen, beheren en onderhouden van oplossingen om alternatief nieuws en alternatieve informatie ongecensureerd te kunnen verspreiden. Je kunt in ons boekje ‘Eerlijk nieuws zonder censuur‘ meer lezen over de achtergronden van deze initiatieven.

Alvast bedankt voor het mede mogelijk maken van onafhankelijk nieuws zonder censuur!