Nieuwsaanbod HoeZitHetNuEcht nu ook te volgen op decentrale sociale media

De afgelopen maanden hebben we er hard aan gewerkt om ook het volledige nieuwsaanbod van de website HoeZitHetNuEcht.nl aan te sluiten op het decentrale sociale media-netwerk. Inmiddels is de zogenaamde ‘verloopstekker‘ gebouwd en zijn deze nieuwsbronnen nu ook eenvoudig te volgen via Mastodon, Friendica en andere decentrale sociale media-diensten die ondersteund worden door ActivityPub.

Naast het Nederlandstalige aanbod van HoeZitHetNuEcht.nl hebben we ook een aantal interessante aanvullende Engelstalige nieuwsbronnen beschikbaar gemaakt voor gebruikers van decentrale sociale media. Onderstaand kun je lezen hoe je hier gebruik van kunt maken.

Nieuwsbronnen volgen

De nieuwsbron-pagina’s op de website HoeZitHetNuEcht.nl zijn voorzien van twee ‘Volgen’-knoppen, zoals in onderstaand voorbeeld van TransitieWeb:

De wit/oranje knop is een verwijzing naar de RSS-feed van de website TransitieWeb. Deze kun je gebruiken als je de nieuwsbron wilt volgen via een RSS-feed reader.

De blauwe ‘Volgen’-knop is een knop die je kunt gebruiken als je een nieuwsbron wilt volgen via Mastodon of een andere ActivityPub-dienst. Mastodon is een decentraal social media-platform waarmee je eenvoudig zelfgekozen nieuwsbronnen via je eigen tijdlijn kunt volgen. Dit werkt niet via Twitter of Facebook, om nieuws te volgen via Mastodon en ActivityPub heb je een decentraal social media-account nodig.

Je hoeft slechts eenmalig aan te geven dat je een nieuwsbron wilt volgen, daarna worden de nieuwe berichten automatisch op je tijdlijn geplaatst. Op die manier kun je relatief eenvoudig je eigen, persoonlijke nieuwsoverzicht samenstellen en op de hoogte blijven van informatie van nieuwsbronnen die jou interesseren.

Hoe je hiermee kunt starten wordt beschreven in de snelstart handleidingen op de website fediversum.nl.

Nieuwsaanbod via HoeZitHetNuEcht

Aangezien nog niet alle nieuwsbronnen zelf hun berichten op het decentrale netwerk verspreiden, hebben we via HoeZitHetNuEcht.nl een soort ‘verloopstekker’ gebouwd, waardoor je deze nieuwsbronnen toch al kunt volgen in het Fediversum. Zie onderstaand voorbeeld van hoe jouw tijdlijn er dan uit zou kunnen zien. [Tekst gaat door onder de afbeelding]

Klik = zoom

In het algemeen geldt dat het ActivityPub-adres van de nieuwsbron dan te vinden is als: “https://hoezithetnuecht.nl/<naam nieuwsbron>”. Voor bijvoorbeeld de nieuwsbron Stichting Vaccinvrij (die zelf nog niet publiceert op het decentrale netwerk) kun je de juiste ActivityPub-nieuwsbron vinden door het adres “https://hoezithetnuecht.nl/vaccinvrij” op te zoeken op je decentrale social media-account. Geef vervolgens aan dat je deze nieuwsbron voortaan wilt volgen.

Voor Mastodon specifiek geldt ook de volgende constructie: “@<naam nieuwsbron>@hoezithetnuecht.nl”. Bijvoorbeeld: “@vaccinvrij@hoezithetnuecht.nl“. Zoek in Mastodon op dit adres en je vindt het profiel van Stichting Vaccinvrij. Je kunt je via die route abonneren op het nieuws van deze nieuwsbron. Je kunt ActivityPub- en Mastodon-adressen alleen gebruiken met behulp van de software van decentrale sociale media. Zie voor meer informatie de website Fediversum.nl.

Aanvullende nieuwsbronnen

Naast de bekende Nederlandstalige nieuwsbronnen, zijn er ook een aantal interessante Engelstalige nieuwsbronnen via de ‘verloopstekker’ van HoeZitHetNuEcht beschikbaar gemaakt voor gebruikers van decentrale sociale media. Zoals bijvoorbeeld SGT Report, The Corbett Report, Project Veritas en David Icke. Zie deze pagina voor de volledige lijst en de betreffende decentrale adressen (met handige ‘Volgen’-knoppen).

Daarnaast is onlangs ook het alternatieve social media netwerk Gab aangesloten op Mastodon/ActivityPub. Via Gab kun je ook het aanbod van HoeZitHetNuEcht volgen.

Stel zelf je persoonlijke nieuwsoverzicht samen

Met de nieuwsbronnen die al gestart zijn via Mastodon, het Nederlandstalige aanbod via HoeZitHetNuEcht, de aanvullende Engelstalige bronnen via HoeZitHetNuEcht én het bestaande aanbod van Gab is er voor geïnteresseerden in onafhankelijk en alternatief nieuws inmiddels een ruim aanbod beschikbaar. Met het hierdoor gerealiseerde nieuwsaanbod in het Fediversum kun je decentrale sociale media inzetten als een krachtig middel om zélf je persoonlijke nieuwsoverzicht samen te stellen.

Voor meer achtergrondinformatie over decentrale sociale media verwijzen we je naar ons boekje ‘Eerlijk nieuws zonder censuur‘ en de website fediversum.nl. Op zondag 29 september a.s. geven wij ’s middags een lezing in Heemstede, waar je ook al je vragen kunt stellen.