De Geheimen van Silicon Valley

Afgelopen maanden hebben we gezien en beschreven dat er iets mis is met onze informatievoorzieningen. We zijn online afhankelijk geworden van grote dominante platformen. We hebben ontdekt dat Google, YouTube en Facebook steeds vaker voorschrijven wat we wel en niet te zien krijgen. Via Gedachtenvoer.nl kwam onderstaande afbeelding van de 100 grootste websites onder onze aandacht. De meest bezochte sites op internet zijn Google, YouTube en Facebook. Google heeft alleen op Google.com maandelijks al 60 miljard bezoeken en YouTube voegt daar nog 24 miljard aan toe.

Bron: Visual Capitalist, via Gedachtenvoer.nl

Daarnaast zien we dat overheden handig gebruik maken van de dominantie van deze bedrijven om censuur te realiseren en weerstand tegen globalistisch en ander extreem beleid onmogelijk te maken. Zo is men nu voornemens wetgeving te introduceren om elke publicatie op internet vooraf te laten keuren door geautomatiseerde censuurmachines. En die censuurmachines worden een monopolie-dienst van de grootste online-bedrijven.

Voor de levensvatbaarheid van onze democratie, voor het borgen van gebalanceerde meningsvorming en het daadwerkelijk hebben van inspraak in eigen toekomst, is het belangrijk dat we oriënteren op alternatieven voor de grote online bedrijven. Zonder democratie en inspraak resteert slechts autoritair, technocratisch beleid door hen die zichzelf boven ons hebben geplaatst, zonder mogelijkheid tot inspraak.

De Geheimen van Silicon Valley

Wellicht vraag je je af waarom we ons zorgen maken over Facebook en Google. Onlangs bracht The Corbett Report een geweldige documentaire uit: De geheimen van Silicon Valley: Wat Big Tech niet wil dat je weet (43 minuten). Als je je nog afvraagt waarom we naar alternatieven zullen moeten kijken en waarom we geen gebruik willen maken van Google, bekijk dan deze documentaire.

Afbeelding: James Corbett

Ooit een slaperig landbouwgebied, is Silicon Valley nu het centrum van een wereldwijde industrie die de economie transformeert, ons politieke discours vormgeeft en de aard van onze samenleving verandert. Dus wat gebeurde er? Hoe vond deze opmerkelijke verandering plaats? Waarom is dit gebied het epicentrum van deze transformatie? Ontdek de duistere geheimen achter de echte geschiedenis van Silicon Valley en de Big Tech-reuzen in deze belangrijke editie van The Corbett Report. 

James Corbett verwijst in deze documentaire onder andere naar de informatieve video van Steve Blank: ‘The Secret History of Silicon Valley‘ (62 minuten). Deze video is ook de moeite waard om te bekijken.

Big Tech luistert mee

Een blik op recente nieuwsgeving over de grote diensten en online privacy, maakt snel duidelijk dat er inderdaad veel mis is met de grote, bekende diensten waar we tegenwoordig bijna allemaal gebruik van maken. Een kleine bloemlezing van recent nieuws, te beginnen met de afluisterpraktijken van Big Tech:

Google-medewerkers luisteren mee met Nederlandstalige opnames: Medewerkers van Google luisteren naar geluidopnames van Google-producten uit de woonkamers van Nederlanders. De virtuele assistent blijkt grootschalig te luisteren en zeker niet alleen na het stemcommando ‘OK Google’. Google luistert actief, ook als je er niet om vraagt. Door Google binnen te halen, haal je vrijwillig spionage-apparatuur in je huis.

Apple-medewerkers krijgen vertrouwelijke informatie te horen via Siri: En wat voor Google geldt, dat geldt ook voor Apple. Apple’s assistent blijkt actief mee te luisteren. Zo bleken er opnames te zijn van gesprekken met de huisarts, het handelen in drugs en het hebben van seks. En bedenk ook hier, medewerkers van Apple luisteren je ook af als je Siri niet hebt geactiveerd. Apple geeft volledig onterecht aan dat je privacy blijft geborgd, want bij het luisteren naar jouw opnames wordt ook je locatie verstrekt en de data van apps die je gebruikt.

Mensen die meeluisteren met Google Assistent kunnen Nederlanders identificeren: Het blijkt al snel dat je privacy niet alleen bij Apple te grabbel ligt, bij Google moeten meeluisterende medewerkers zelfs actief zoeken naar locaties en adressen die je noemt. Hoewel Google zegt dat stemmen vervormd zouden zijn, is dat niet het geval. Maar het wordt nog erger:

Beluisterde Siri-fragmenten niet anoniem: ook locatie en contacten gedeeld: De medewerkers van Apple beschikten niet alleen over de audiofragmenten, en inzicht in de locatie van het apparaat (en dus van jou) op het moment van de opname, maar ook een lijst met namen uit je adresboek. Je contacten worden weergegeven terwijl medewerkers van Apple naar je luisteren. Er blijkt achteraf dus werkelijk geen enkele waarheid in het originele verhaal dat privacy geborgd is. En als men hierover de waarheid verdraait… waarover nog meer?

Facebook liet Messenger-gesprekken uitschrijven zonder dit altijd te melden: En Facebook laat zelfs dat wat het hoort allemaal uitschrijven en als tekst automatisch verwerken. En dat doet Google natuurlijk ook, je weet dat video’s bij YouTube keurig tonen wat er gezegd wordt. Transcripties van spraak naar data. Het blijft natuurlijk niet beperkt tot alleen video’s bij YouTube en het blijft niet beperkt tot het tonen van beter passende reclames.

Ook Microsoft luistert Skype-gesprekken af voor analyse: En uiteraard geldt dit alles ook voor Microsoft. Elk groot internetbedrijf neemt een loopje met jouw persoonsgegevens en privé-data. Door Edward Snowden was al bekend geworden dat Skype met participatie van Microsoft actief afgeluisterd wordt door de wereldwijd samenwerkende inlichtingendiensten.

Jouw privé-gegevens worden verhandeld

Het gebruik van de grote online diensten is alles behalve privé. Jouw privégegevens – zoals we geleerd hebben van Edward Snowden – liggen op straat voor bijna iedereen die geïnteresseerd is. En het blijft uiteraard niet bij afluisteren alleen. Silicon Valley bedrijven werken onderling intensief samen met het verhandelen van je data (zie o.a. hier en hier) en de wereldwijde inlichtingendiensten op hun beurt maken actief en gretig gebruik van de data van de Silicon Valley Grootbedrijven. Dit is ook wat James Corbett benoemt in zijn Secrets of Silicon Valley-documentaire en wat wij beschreven in ons eerdere bericht ‘Overheden en grootbedrijf samen: Het Panopticon’.

Bovenstaand nieuwsoverzicht ging voornamelijk over de virtuele assistent van Google en Apple (en Amazon). Deze assistenten zijn van origine projecten van het militaire complex. Siri is een product van DARPA, ontwikkeld met behulp van militaire miljarden, commercieel uitgebaat door Apple. Hetzelfde geldt voor Echo, Alexa, Home, etc. Er is sprake van een heel warme relatie tussen de grote Silicon Valley computerbedrijven en het militair-industriële complex en de interesse van Big Tech in militaire technologie is “zeer zorgwekkend”.

En ook onze eigen Belastingdienst is regelmatig in het nieuws met privacy-schendingen. Zij verzamelen steeds meer informatie over ons en er zijn inmiddels al 58 erkende redenen voor informatiedeling met andere instanties. PrivacyNieuws vraagt zich inmiddels af of de Belastingdienst de nieuwe Facebook is.

Het Google Ministerie van Waarheid

En het blijft niet alleen bij het afluisteren en het verhandelen van jouw privé-gegevens, men bemoeit zich natuurlijk vooral ook met de inhoud. Zoals we eerder met de Project Veritas video’s hebben gezien, verzamelt men al die data over jou echt niet alleen voor gerichte reclames.

Zo kwam deze week in het nieuws dat een Google insider, Zachary Vorhies, honderden interne Google documenten heeft gelekt naar Project Veritas: de Google Document Dump. Hieruit blijkt onder andere dat Google wel degelijk werkt met blacklists om ongewenste nieuwsberichten uit beeld te houden en dat hun algoritmes bepaalde nieuwskanalen systematisch hoger of lager plaatsen om zoekresultaten te beïnvloeden.

Google en YouTube zijn dus bepaald geen neutrale platforms. Men heeft als doel gesteld je te willen herprogrammeren (indoctrineren / brainwashen) door je uitsluitend van vooraf goedgekeurde, sturende informatie te voorzien en alle informatie die daar niet bijpast te verbergen. Lees bijvoorbeeld ook dit bericht over Google’s blacklists of luister eens naar Amazing Polly in haar video over de Google Document Dump. Dave Cullen, een andere commentator, noemt dit het Google Ministerie van Waarheid.

Afbeelding: Project Veritas. Intern Google document. 1: Training data worden verzameld en geclassificeerd. 2: Algoritmes worden geprogrammeerd. 3: Media wordt gefilterd, gerangschikt, geaggregeerd of gegenereerd. 4: Mensen (zoals wij) worden geprogrammeerd.

Manipulatie van de werkelijkheid

Helaas blijft deze manipulatie van de werkelijkheid niet beperkt tot Google en YouTube. Nog een paar recente nieuwsberichten:

Twitter verbiedt haatdragende berichten gericht op religieuze groepen: Silicon Valley is onder de noemer ‘haat verbieden’ bezig om een volledig gecensureerde ‘officiële werkelijkheid’ te creëren met alleen officieel gesanctioneerde meningen en visies. Als je daarvan afwijkt, wordt je beticht van haat en verdwijnen jij en je communicatie in het niets.

Twitter test automatisch verbergen van DM’s die mogelijk kwetsend zijn: En om duidelijk te maken dat het hier echt over censureren gaat, kwam Twitter kort daarna met het volgende: “Twitter werkt aan een nieuwe functionaliteit die ervoor moet zorgen dat ongewenste direct messages niet bij de ontvanger belanden.” Als een bericht Twitter niet aan staat, wordt het voortaan automatisch weggefilterd.

Microsoft harnesses AI to make Word politically correct: En Microsoft was recent ook in het nieuws. Zelfs de tekst die je schrijft in je tekstverwerker gaat voortaan gecontroleerd worden. Microsoft kondigt aan te gaan controleren of je wel goed genoeg politiek correct schrijft. Mocht je volgens Microsoft verkeerd en ongewenst taalgebruik vertonen, dan gaat Microsoft je taal corrigeren. Als je niet conformeert aan het beeld van Big Tech en investeerders in die bedrijven (zoals: overheden), dan moet je aangepakt worden.

Weet trouwens dat Microsoft ook bezig is om je surf-gedrag in hun Edge internet brower te controleren en censureren middels het integreren van de toepassing NewsGuard. Ja, Microsoft Windows en Office zijn een groot spionagesysteem. Zelfs de Microsoft rekenmachine belt je gebruik naar Microsoft door.

Google Blocked ‘Christian’ Keyword in Ads: En mocht je denken, het blokkeren van haatdragende berichten is goed, realiseer dan dat woorden als “christen” en “christelijk” als woord ook op de haat-lijst staan. En Nederland is van oudsher christelijk – in diverse vormen – dus als jij dit leest is dit alles actief gericht tegen jou. Het woord ‘moslim’ blijkt wel te worden toegestaan bij advertenties op Google.

Tegenwoordig wordt ook elke discussie rondom vaccinaties volstrekt onmogelijk gemaakt door Silicon Valley. Vaccinaties zijn goed, daar mag niet aan getwijfeld worden. Dus ook onderzoeksjournalist Désirée Röver werd vorige maand door Facebook offline gehaald. En dat de vervolging van ‘anders denkenden’ niet blijft bij online censuur, lazen we deze week ook in dit bericht: Er heerst een merkwaardige stilte van activist Patrick Roddie nadat zijn ongewenste website uit de lucht werd gehaald. Het wordt steeds moeilijker en gevaarlijker een ‘afwijkende’ mening te hebben. Een goed geïnformeerd persoon is tegenwoordig een gevaarlijk persoon.

Gelukkig zijn er ook goede alternatieven voor het gebruik van de online diensten van Big Tech. Daarover meer in ons volgende bericht.