Iedereen is doordrongen van “de feiten”

We zagen in een vorig bericht dat door middel van talkingpoints en framing de opinie van de bevolking beïnvloed wordt. We zien ook dat door het eindeloos herhalen van talking points, onder andere in NOS journaals, de bevolking vervolgens diep doordrongen wordt van deze punten.

Het is wellicht interessant om een aantal van die feiten, die we allemaal kennen en moeten geloven, gewoon eens op te schrijven. Hou je vast.

Dingen die we zeker weten

We weten dat Donald Trump een racist is die vrouwen ‘by the pussy‘ grijpt, Poetin Europa en de VS wil veroveren met trollen en hackers, dat Brexit een slecht en misleid besluit was dat nu eigenlijk voorkomen moet worden.

We weten dat Nederland een voorbeeld is van een rationele, calvinistische en soevereine democratie, dat de Europese Unie vrede bewaart en welvaart creëert, de EU zich inzet voor het verbeteren van de democratie en vrijheid in heel Europa, dat Nederland als export-land van de EU afhankelijk is. We weten dat Wilders een extremistische racist is, dat Baudet de nieuwe Wilders is en dat PVV- en FvD-stemmers (Henk en Ingrid) laag opgeleid zijn.

We weten dat de Nederlandse overheid niet onderhandelt met terroristen en dat zij al helemaal geen jihadistische terroristen steunen in het Midden Oosten met geld, laptops, satelliet telefoons, camera’s, uniformen, Toyota HiLux pick-ups en Isuzu D-max pick-ups. Je weet toch dat de overheid er is voor jouw beste welzijn?

Je weet toch dat jouw auto, jouw douche en jouw centrale verwarming het klimaat opwarmt? Dat de planeet overbevolkt is, GMO nodig is om iedereen te voeden, alternatieve geneeswijzen kwakzalverij zijn en vaccinaties verplicht moeten worden vanwege de groepsimmuniteit?

We weten eigenlijk veel dingen heel zeker

We weten dat technologie neutraal is, 5G gewoon lekker snel internet is, dat straling van wifi en smartphone veilig is, dat Facebook als platform zelf geen mening uitdraagt, dat Twitter mensen niet uitsluit. We weten: smart is goed en social media is sociaal. We weten het: kunstmatige intelligentie is belangrijk voor onze toekomst, transhumanisme is onze toekomst. We weten dat Google geen ‘evil’ doet en dat we uiterlijk elke twee jaar een nieuwe telefoon moeten kopen/huren. Dit alles weten we, want vooruitgang!

We weten dat grenzen discriminerend zijn, dat minderheden vooral in Nederland slachtoffer zijn van alles onderdrukkende meerderheden, dat de gevoelens van gekwetste mensen belangrijker zijn dan de vrijheid van meningsuiting. We weten dat multiculturaliteit een groot goed is, dat Nederland al vele decennia een multicultureel land is, dat migranten uit Afrika een aanwinst voor de samenleving zijn, benodigd zijn voor het redden van onze economische toekomst en dat alle fundamentele problemen verdwijnen door samen thee te drinken.

We weten dat oude Nederlandse gewoonten en ideeën racistisch waren. We weten dat door onze slechte, Nederlandse geschiedenis er nu sprake is van eeuwenlang opgebouwd schuld. Daarom moeten onze gebruiken en onze cultuur nu grondig gecorrigeerd en herzien worden, met terugwerkende kracht en compensatie.

We weten dat melk goed is voor elk, dat je van pindakaas later groot en sterk wordt, dat de belastingdienst het niet leuker kan maken, dat Reaal het allemaal regelt, dat je bij autoschade Apeldoorn belt, dat wakker Nederland de Telegraaf leest, dat je voor hamsteren bij de Albert Heijn moet zijn, dat WC-eend WC-eend adviseert, dat vier uur de juiste tijd is voor het rehydrateren van poedersoep. We weten bovenal: kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip!

Dit weten we allemaal, dit staat buiten twijfel, dit wordt dagelijks in alle media bevestigd. Deze feiten zijn de grondbeginselen waaraan alle journalisten zich dienen te conformeren. Afwijking van deze standpunten betreft nepnieuws.

Waar of onwaar?

Wellicht is het allemaal waar wat je leest. Wellicht zou het waar moeten zijn. Wellicht zou enige nuance geen kwaad kunnen. Wellicht zijn sommige dingen die we allemaal zeker weten wel pertinent onwaar?

Wie het weet mag het zeggen. Iedereen mag in een democratie met zijn/haar/<vul in naar wens> vrijheid van meningsuiting hier zelf een mening over vormen. Dat is immers het fijne fundament onder de democratie en het fijne fundament onder de vrijheid van meningsuiting. En die twee zijn uiteraard nauw aan elkaar verbonden.

Het wordt lastig als in de media continu en masse voor één en hetzelfde frame wordt gekozen. Dan is er geen sprake van gebalanceerde gedachte-, beeld- en besluitvorming. Dan is er sprake van structurele beïnvloeding en manipulatie van de kijker/lezer. Dan komt het voortbestaan van de Nederlandse democratie in gevaar.

Dat kan beter

Wetende dat hier veel mis gaat, hebben we ons voorgenomen om met Platform Bewuste Media een nieuw impuls te geven aan de berichtgeving. Een eerste resultaat is reeds te zien op GezondeMedia.nl. Volg onze blog op Bouwen aan Beter voor meer informatie over onze initiatieven.