Iedereen is doordrongen van “de feiten”

We zagen in een vorig bericht dat door middel van talkingpoints en framing de opinie van de bevolking beïnvloed wordt. We zien ook dat door het eindeloos herhalen van talking points, onder andere in NOS journaals, de bevolking vervolgens diep doordrongen wordt van deze punten.

Wellicht is het interessant om een aantal van die veel herhaalde standpunten, die we allemaal kennen en geloven, gewoon eens op te schrijven. Waar of onwaar, eens of oneens, daar mag je zelf over besluiten. Hou je vast.

De “feiten”

We weten dat Nederland een voorbeeld is van een rationele en soevereine democratie, dat de Europese Unie vrede bewaart en welvaart creëert, de Europese Unie zich inzet voor het verbeteren van de democratie en vrijheid in heel Europa en dat Nederland als exportland van de Europese Unie afhankelijk is.

We weten dat Wilders een rechts-extremist is, dat Baudet de nieuwe Wilders is en dat PVV- en Forum voor Democratie-stemmers (Henk en Ingrid) laag opgeleid zijn. We weten dat Donald Trump een racist is, dat Poetin Europa en de Verenigde Staten wil veroveren met trollen en hackers en dat Brexit een slecht en misleid besluit was dat nu eigenlijk voorkomen moet worden.

We weten dat de Nederlandse overheid niet onderhandelt met terroristen en dat zij al helemaal geen jihadistische terroristen steunen in het Midden Oosten met geld, laptops, satelliet telefoons, camera’s, uniformen, Toyota HiLux pick-ups en Isuzu D-max pick-ups. We weten toch allemaal dat de overheid er is voor ons beste welzijn?

Je weet toch dat jouw auto, jouw douche en jouw centrale verwarming het klimaat opwarmt? CO2 werkt als een thermostaat, meer CO2 zorgt voor meer warmte. We weten ook dat de planeet overbevolkt is, GMO nodig is om iedereen te voeden, alternatieve geneeswijzen kwakzalverij zijn en vaccinaties verplicht moeten worden vanwege de groepsimmuniteit? Vaccinaties en GMO hebben geen negatieve bij-effecten.

We weten eigenlijk veel dingen heel zeker

We weten dat technologie neutraal is, 5G gewoon lekker snel internet is, dat straling van wifi en smartphones veilig is, dat Facebook als platform zelf geen mening uitdraagt en dat Twitter mensen niet uitsluit. We weten: smart is goed en social media is sociaal. Kunstmatige intelligentie is belangrijk voor onze toekomst, transhumanisme is onze toekomst. Google doet geen ‘evil’ en uiterlijk elke twee jaar moeten we een nieuwe telefoon kopen óf leasen. Dit alles is goed, want dat is vooruitgang!

We weten dat grenzen discriminerend zijn, dat minderheden vooral in Nederland slachtoffer zijn van alles onderdrukkende meerderheden, dat de gevoelens van gekwetste mensen belangrijker zijn dan de vrijheid van meningsuiting. We weten dat Nederland en Nederlanders geen eigen identiteit hebben, dat Nederland al vele decennia een multicultureel land is, dat multiculturaliteit een groot goed is.

We weten dat migranten uitsluitend een aanwinst voor de samenleving zijn én dat zij nodig zijn voor het behouden van onze economische groei. Alle niet bestaande fundamentele problemen verdwijnen door samen thee te drinken. We weten dat oude Nederlandse gewoonten en ideeën racistisch waren. We weten dat door onze slechte, Nederlandse geschiedenis er nu sprake is van eeuwenlang opgebouwd schuld. Daarom moeten onze gebruiken en onze cultuur nu grondig gecorrigeerd en herzien worden, met terugwerkende kracht en met compensatie.

We weten dat melk goed is voor elk, dat je van pindakaas later groot en sterk wordt, dat de belastingdienst het niet leuker kan maken, dat Reaal het allemaal regelt, dat je bij autoschade Apeldoorn belt, dat wakker Nederland de Telegraaf leest, dat je voor hamsteren bij de Albert Heijn moet zijn, dat WC-eend WC-eend adviseert en dat vier uur de juiste tijd is voor het rehydrateren van poedersoep. We weten bovenal: kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip!

Dit weten we allemaal, dit staat buiten twijfel, dit wordt dagelijks in alle media bevestigd. Deze feiten zijn de grondbeginselen waaraan alle journalisten zich dienen te conformeren. Afwijking van deze standpunten betreft nepnieuws.

Waar of onwaar?

Wellicht is het allemaal waar wat je leest. Wellicht zou het waar moeten zijn. Wellicht zou enige nuance geen kwaad kunnen. Wellicht zijn sommige dingen die we allemaal denken zeker te weten wel pertinent onwaar?

Wie het weet mag het zeggen. In Nederland mag iedereen hier zelf een mening over vormen. Dat is immers het fundament onder de democratie en onder de vrijheid van meningsuiting. En die twee zijn uiteraard nauw aan elkaar verbonden.

Een functionerende democratie is onmogelijk wanneer niet iedereen zelf een mening kan vormen. Het wordt daarom lastig als in de media continu voor één en hetzelfde standpunt wordt gekozen. Dan is er geen sprake van gebalanceerde gedachte-, beeld- en besluitvorming. Dan is er sprake van structurele beïnvloeding en manipulatie van de kijker of lezer. Zonder vrije meningsvorming komt het voortbestaan van de Nederlandse democratie in gevaar.

Dat kan beter

Wetende dat hier heel wat mis gaat, hebben we ons voorgenomen om met Platform Bewuste Media een nieuw impuls te geven aan de berichtgeving. Een eerste resultaat is reeds te zien op GezondeMedia.nl. Volg onze blog op Bouwen aan Beter voor meer informatie over onze initiatieven.