Nieuwe versie van de Reader beschikbaar voor iedereen

Goed nieuws: Er is een nieuwe versie van de HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader met weer een aantal handige toevoegingen! Je kunt nu bijvoorbeeld zelf eigen nieuwsbronnen toevoegen (los van het HoeZitHetNuEcht-aanbod), waardoor je het overzicht nog meer kunt aanpassen aan je persoonlijke nieuwsbehoefte. Daarnaast kun je je favoriete nieuwsbronnen op de homepage weergeven, zodat je direct kunt zien of zij nieuwe berichten hebben gepost.

Nieuwscategorieën [Klik = zoom]

Verder kunnen de nieuwscategorieën nu ook per nieuwsbron uitgeklapt worden, zodat je nog gerichter nieuws kunt bekijken. Met de Reader heb je een geweldig mooi middel in handen om gemakkelijk op de hoogte te blijven van het alternatieve en onafhankelijke nieuws. Er wordt uiteraard nog steeds rechtstreeks naar de nieuwsbronnen zelf gelinkt, zonder onze tussenkomst. Ongecensureerd en met behoud van privacy. In dit bericht vertellen we je wat er nieuw is en hoe je direct kunt starten met de Reader.

Nieuw in deze versie van de Reader

We hebben per direct een nieuwe, flink verbeterde versie van de HoeZitHetNuEcht Reader vrijgegeven. Deze is voor iedereen gratis (zonder registratie) beschikbaar en biedt een laagdrempelige manier om eenvoudig het onafhankelijke nieuws te blijven volgen.

Verbeteringen in deze versie:

  • Zélf nieuwe nieuwsbronnen toevoegen
  • Categorieën kun je nu ‘openvouwen’
  • Favoriete nieuwsbronnen op de home-pagina
  • Verbeterde zoekresultaten
  • Markeren als ongelezen

Download de Reader nu! De software is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De installatie is heel eenvoudig, maar aangezien we geen officieel geregistreerd software ontwikkelingsbedrijf zijn, loopt het net iets anders dan bij andere software. Bekijk dus ook onze installatiehandleiding.

Heb je de Reader al in gebruik, dan kun je nu de nieuwe versie downloaden en installeren. Je voorkeuren, instellingen en het reeds ingelezen nieuws blijft bewaard. Je raakt dus geen nieuwsberichten kwijt.

Ben je blij met de Reader? Overweeg dan om ons een hart onder de riem te steken en een donatie te doen, zodat wij ook gemotiveerd blijven om de Reader te onderhouden en verder te ontwikkelen. Onderstaand een nadere toelichting van de nieuwe onderdelen van de Reader.

Zelf nieuwe nieuwsbronnen toevoegen

De grootste verandering vergeleken met de vorige versie is dat je vanaf deze versie eenvoudig zelf nieuwsbronnen kunt toevoegen aan de Reader. Doordat je nu nieuwsbronnen kunt toevoegen die je zelf interessant vindt, ben je niet meer afhankelijk van alleen de HoeZitHetNuEcht-selectie.

Het toevoegen van nieuwsbronnen kan op twee manieren:

  • Knippen en plakken van web-adressen
  • Slepen uit je browser

En je kunt diverse adressen opvoeren:

  • Websites (weblogs / blogs),
  • Specifieke RSS-feeds die je al hebt gevonden en wilt volgen,
  • YouTube kanalen,
  • Bitchute kanalen,
  • Brighteon kanalen, en
  • Subreddits.

Je kunt nu dus de soms toch wat weinig positieve berichtgeving in de Reader aanvullen met bronnen die je nieuwe, positieve energie geven. Als je eenmaal weet hoe het niet moet, kun je je immers ook gaan focussen op hoe het beter kan. De Reader kan nu beter met je persoonlijke ontwikkeling meegroeien.

Knippen en plakken

De meest toegankelijke manier voor het toevoegen van nieuwsbronnen, is de mogelijkheid om adressen van websites, RSS-feeds of video-kanalen te kopiëren en te plakken in het zoekveld. Door vervolgens te ‘zoeken’ in de Reader op een webadres (https://…) kun je aangeven dat je een nieuwsbron wilt gaan toevoegen.

Neem als voorbeeld de Kukuru-website van Giel Beelen (deze is kortgeleden aangevraagd via het contactformulier, dank daarvoor), deze kun je nu eenvoudig zelf toevoegen. In je browser zie je het adres van de website als volgt:

Je kunt in de browser het adres van de website selecteren (zoals boven) en via de rechtermuisknop kiezen: Kopiëren. In de Reader kun je vervolgens met de rechtermuisknop op het zoekveld klikken en het adres van de website Plakken.

Vervolgens verschijnt het adres in het zoekveld, en je duwt op de Enter-toets op je toetsenbord. De Reader gaat nu op zoek op de opgegeven website naar een RSS-feed. Dat lukt niet in alle gevallen omdat sommige website niet voldoen aan de standaarden. Als een goede RSS-feed wordt gevonden wordt die getoond als voorbeeld:

Ziet alles er goed uit en wil je de website volgen? Klik dan op de blauwe ‘Volgen’-knop. Voortaan staat de website in de Reader weergegeven in de categorie ‘Overig’.

Je kunt je ook weer uitschrijven als je uitgekeken bent op de nieuwsbron. En wel op twee manieren: De knop ‘Ontvolgen’ behoudt de website als nieuwsbron maar de Reader haalt geen nieuw nieuws meer op. Het ingelezen nieuws in de Reader blijft dan bewaard voor bijvoorbeeld zoekopdrachten. Je kunt ook later eenvoudig de nieuwsbron terugvinden om weer opnieuw te volgen.

Je kunt een zelf toegevoegde nieuwsbron ook helemaal uitschrijven via de rode ‘Verwijderen’-knop. In dat geval verwijdert de Reader de nieuwsbron volledig, inclusief de ingelezen nieuwsberichten.

Slepen uit je browser

Update: Deze sleep-functionaliteit is verwijderd vanaf versie 1.3.

Voor mensen die behendig zijn (en wat geduld hebben) is er een tweede optie voor het volgen van websites: Slepen uit je browser. Hopelijk werkt onderstaande video ook in jouw browser om te zien hoe dat werkt:

 

Let op: Het slepen van websites is nog wat experimenteel. Bij het slepen van sites naar de Reader, wil (of: wilde) de Reader nog wel eens blijven ‘hangen’ in het donkere ‘sleep-ontvangen’-venster. Dat is misschien nog niet helemaal weg, maar het gebeurt gelukkig niet vaak. Sluit dan eventueel de Reader via de rechtermuisknop op het icoon op de taakbalk of dock. Start op en probeer nogmaals.

Daarnaast: Websites met meervoudige RSS-feeds worden (nog?) niet ondersteund. En niet alle websites geven op de juiste manier RSS-feeds aan. Als je zelf een RSS-feed gevonden hebt, kun je die uiteraard ook gewoon direct opgeven in de Reader.

Categorieën openvouwen

De tweede aanzienlijke verbetering in deze versie is de mogelijkheid om categorieën open te vouwen in de nieuwsoverzichten. Je kunt veel eenvoudiger door het nieuws klikken en specifieke bronnen openen. Door te klikken op het teken ‘>‘  voor de naam van de categorie vouw je de categorie open en zie je welke nieuwsbronnen je volgt. Je kunt nu ook eenvoudig het nieuws van een specifieke nieuwsbron zien door erop te klikken.

Met de combinatie van zelf toevoegen van nieuwsbronnen en het openvouwen van categorieën is de Reader feitelijk een volwaardige RSS-reader geworden. Gespecialiseerd op het eenvoudig volgen van onafhankelijk en vrij nieuws, maar ook een volledig functionele RSS-reader op zichzelf.

Je ziet in de schermafbeelding ook de nieuwe categorie ‘Overige’, waar je zelf-toegevoegde nieuwsbronnen te vinden zijn.

Favorieten

Voor het zogenoemde ‘blokkenoverzicht’ kun je zelf kiezen welke nieuwsbronnen je op je ‘nieuws dashboard’ wilt zien. Oftewel, welke nieuwsbronnen zijn voor jou extra interessant?

De bronnen die je voor het blokkenoverzicht kiest worden vanaf deze versie ook weergegeven op de home-pagina als favorieten:

Je ziet nu dus meteen of er nieuwe berichten zijn van je favoriete nieuwsbronnen en je kunt eenvoudig vanuit de home-pagina direct doorklikken naar deze nieuwsbronnen.

Overige veranderingen

Verbeterde zoekresultaten: De zoekfunctie (bovenaan het scherm van de Reader) zoekt nu ook in data die ingeladen wordt als je een bericht aanklikt. Eerder werd alleen gezocht in de RSS-feed data. Nu wordt ook in de data gezocht die ingeladen wordt als je klikt. Dit levert dus grondigere zoekresultaten op! En als altijd: er wordt uitsluitend lokaal gezocht, alleen in je eigen database. Dus zonder censuur en met privacy, zoals het hoort.

Markeren als ongelezen: Je kunt via de rechtermuisknop berichten nu ook als ongelezen markeren. Dan blijft het bericht nog in beeld.

Kleine grafische aanpassingen: Op diverse plaatsen is de weergave wat geoptimaliseerd, beter contrast en meer volgens gebruikelijke standaarden.

Lees eventueel ook over de vernieuwingen in vorige versies in onze blog van mei 2020 en in onze blog van september 2020. Daarnaast hebben we een gebruikshandleiding voor als je meer wilt weten.

Waar we (nog) niet aan toegekomen zijn

  • Je kunt nog niet zelf categorieën toevoegen. Jouw persoonlijke nieuwsbronnen verschijnen onder de categorie ‘Overige’.
  • Het ‘markeren als ongelezen’ kan alleen nog via de rechtermuisknop. We hadden graag nog ontwikkeld dat dit met een normale klik op het nieuwsbericht zelf kon, maar daar hadden we geen tijd voor beschikbaar.
  • Ook zijn we nog niet toegekomen aan het markeren van nieuwsberichten als favoriet. Idealiter kun je met een sterretje aangeven dat je een bericht wilt markeren als favoriet. Met uiteraard een extra overzicht van favoriete berichten om eenvoudig gemarkeerde berichten terug te vinden.
  • Het video-overzicht is nog steeds een 1-op-1 kopie van het nieuwsoverzicht, maar dan met video-links. Idealiter komt hier uiteraard een video-overzicht gericht op video’s, met weergaves van afbeeldingen (posters) voor video’s, etc. Maar dat is uiteraard flink wat werk om te ontwikkelen.

Het spreekt voor zich dat het ontwikkelen van een speciaal op maat gemaakte Reader voor onafhankelijk en alternatief nieuws flink veel werk is. Het biedt uiteraard wel geweldige mogelijkheden voor het ongecensureerd volgen van onafhankelijke nieuwsbronnen. Dus waardeer je het bestaan van de Reader, overweeg dan om ons een hart onder de riem te steken en een donatie te doen, zodat wij gemotiveerd blijven om de Reader te onderhouden en verder te ontwikkelen.

Het bekende nieuwsoverzicht is nu beter dan ooit, dus download de nieuwe versie en ervaar ook het gemak van de Reader!