Bouwen aan Beter

Alternatieven voor de censuur van EU & Big Tech

De internetvrijheid wordt in hoog tempo ingeperkt. De EU dringt ons uploadfilters (censuurmachines) op en maakt websitebeheerders persoonlijk aansprakelijk. En Big Tech blijkt het nieuws, video's en zoekmachines via algoritmes te sturen en manipuleren. Als het zo door gaat dan is het internet straks nog slechts een eenzijdig propagandakanaal.

Naast berichten over de EU en Big Tech besteden we in deze nieuwsbrief vooral ook aandacht aan diverse alternatieven en oplossingen. Als je een onafhankelijk nieuws- en informatienetwerk zonder censuur belangrijk vindt, support dan de kleinschalige initiatieven die dit mogelijk maken. Een nieuwe wereld ontstaat niet vanzelf, dus help ook mee! Wil je ons persoonlijk ontmoeten? Onderaan deze nieuwsbrief vind je meer informatie daarover.

EU wil totale internetcontrole

We zagen eerder al dat de in maart aangenomen Europese copyright-wetgeving er straks voor gaat zorgen dat het gebruik van uploadfilters (censuurmachines) verplicht gaat worden en dat eigenaren van websites persoonlijk aansprakelijk worden voor alles wat er op hun website verschijnt. En alsof dat nog niet erg genoeg was, bleek onlangs uit een uitgelekt document dat de EU zelfs plannen aan het maken is om deze wetgeving uit te breiden tot alle digitale diensten over het hele internet. En het gaat daarbij niet alleen om copyrights, maar ook om het verplicht proactief verwijderen van online 'haatzaaien' en 'disinformatie'. De EU wil totale controle op internet, waardoor de internetvrijheid ernstig wordt ingeperkt.

Om deze verplichting tot het toepassen van censuur te omzeilen, zijn er dus nieuwe wegen van nieuwsvoorziening noodzakelijk. Een uitweg uit deze Big Brother-situatie is om nieuwsberichten te gaan ‘communiceren’ in plaats van ‘publiceren’. Communiceren betreft namelijk een rechtstreekse uitwisseling van personen onderling, terwijl Publiceren gaat over iets openbaar maken aan het grote publiek (zichtbaar voor iedereen). En daar zit nu net het grote en cruciale verschil dat grote mogelijkheden biedt voor de toekomst. Inmiddels zijn er gelukkig ook al een aantal goede alternatieven beschikbaar, zoals een kant en klare RSS-feed reader.

HoeZitHetNuEcht RSS-feed Reader beschikbaar

RSS-feeds zijn een prima oplossing voor rechtstreekse communicatie van de schrijver naar de lezer. Vanuit HoeZitHetNuEcht is ingezet op een op maat gemaakte RSS-feed reader. De eerste versie is sinds begin augustus alvast beschikbaar voor donateurs en is te gebruiken op computers (en laptops) met Windows, macOS en Linux. Uiteraard betreft dit nog een eerste basisversie.
HoeZitHetNuEcht RSS feed Reader - Homepage
HoeZitHetNuEcht RSS feed Reader - Nieuwspagina
Het verder ontwikkelen van de Reader kost veel tijd en is alleen mogelijk als er voldoende donateurs zijn. Momenteel is dat nog een beperkt aantal mensen, vandaar dat de HoeZitHetNuEcht Reader momenteel alleen nog beschikbaar is voor donateurs. Ben je enthousiast over deze route en wil je meehelpen, word dan ook donateur. Als er voldoende donateurs zijn, dan kan de Reader gratis beschikbaar worden gesteld, zodat zoveel mogelijk mensen eenvoudig toegang hebben tot onafhankelijk nieuws.

Nieuwsaanbod via Verloopstekker bijna gereed

De andere route om decentraal nieuws te communiceren (verspreiden) is via de nieuwe internetstandaard ActivityPub. Er zijn al diverse decentrale sociale media-platforms, zoals Mastodon, waar je alle decentraal verspreide berichten eenvoudig kunt volgen. Om te zorgen dat er nog veel meer alternatief nieuws beschikbaar komt zijn we al geruime tijd bezig om de software voor een zogenaamde verloopstekker te ontwikkelen, waarmee we een groot aanbod aan onafhankelijk nieuws geautomatiseerd naar het decentrale nieuwsnetwerk kunnen brengen.
Verloopstekker naar ActivityPub
Eind juni is er al een eerste stap gezet, waardoor er al ruim 50 nieuwsbronnen decentraal te volgen zijn. Er wordt nu hard aan gewerkt om alle nieuwsbronnen van HoeZitHetNuEcht ook via de verloopstekker beschikbaar te maken op alle decentrale sociale media-netwerken. We hopen dit medio september gerealiseerd te hebben. Waardeer je dit initiatief, steun ons dan via een donatie, zodat wij verder kunnen gaan met het ontwikkelen, beheren en onderhouden van oplossingen om alternatief nieuws ongecensureerd te kunnen verspreiden.

De Geheimen van Silicon Valley

Als je je nog afvraagt waarom we geen gebruik meer zouden moeten maken van de grote mediabedrijven, bekijk dan deze geweldige documentaire van The Corbett Report: De geheimen van Silicon Valley: Wat Big Tech niet wil dat je weet (43 minuten). Big Tech blijkt een militaire achtergrond te hebben. En lees eventueel ook onze blog, waarin we een aantal zorgwekkende nieuwsberichten over de praktijken van de Big Tech-bedrijven op een rijtje zetten.
In de top 100 van de meest bezochte websites staan Google, YouTube en Facebook op eenzame hoogte. Google heeft alleen al op Google.com maandelijks 60 miljard bezoeken en YouTube voegt daar nog 24 miljard aan toe. Zij hebben dus een grote invloed op wat wij dagelijks onder ogen krijgen. Het is duidelijk dat er onafhankelijke alternatieven nodig zijn.
DeepinSchermafdruk_Gebied selecteren_20190816205345

Alternatieven & Oplossingen

Eind juni bracht Techspot.com een lijst van interessante alternatieven voor alle Google producten. Je komt hier een aantal bekenden tegen, zoals DuckDuckGo.com en StartPage.com, maar maakt wellicht ook kennis met een heel aantal minder bekende alternatieven die je geweldig kunnen helpen.

In ons bericht 'Alternatieven voor Big Tech en hoe die te integreren in een geheel' hebben we zelf ook een aantal alternatieven op een rijtje gezet voor degenen die wat tijd en energie willen investeren in échte oplossingen. Zo is er de mogelijkheid van verticaal zoeken in plaats van horizontaal zoeken. En er zijn oplossingen om je data in eigen beheer te houden, zodat er niet met je data gerommeld kan worden. De volgende vraag is dan hoe je losse online diensten kunt integreren in een zinnig en samenhangend geheel. Ons idee hierbij is: ActivityPub.
Met ActivityPub kun je signalen vanuit allerlei diensten verzamelen in je persoonlijke tijdslijn-overzicht. Op deze manier kan je decentrale sociale media account dus fungeren als een soort knooppunt waar allerlei losse diensten samen kunnen komen. Dat gaat dan over nieuws, blogs, chat, muziek, video, publicaties, etc. En dat kun je volledig in eigen beheer hebben, zonder (eenvoudige) mogelijkheid van derde partijen om daarop in te grijpen. We zijn zelf al geruime tijd bezig om deze visie te realiseren en daarmee een decentraal en onafhankelijk nieuws- en informatienetwerk te creëren.

Lezing / Meet & Greet

Wil je ons persoonlijk ontmoeten en meer horen over onze plannen? Dat kan! Op woensdag 25 september zijn we van 20.00 tot 22.30 uur aanwezig op De Nieuwe Wereld Dialoogavond in Soest (Biltseweg 39).

En op zondag 29 september geven we van 14.00 tot 17.00 uur een eenmalige lezing: 'Het decentrale antwoord op internetcensuur'. Uiteraard kun je dan ook gelijk al je vragen stellen. Deze middag vindt plaats bij DeLezing op de Stormvogelweg 1 in Heemstede.

Zie voor meer informatie ook ons boekje 'Eerlijk nieuws zonder censuur'. Het is tijd voor Plan B!
Eerlijk nieuws zonder censuur
Waardeer je onze nieuwsbrief en initiatieven?
Overweeg dan ook eens om ons te steunen via een donatie.
Logo PBM zwart 60px
Meer informatie: www.PlatformBewusteMedia.nl en www.Fediversum.nl
De blog Bouwen aan Beter is op Mastodon te volgen via @bouwenaanbeter@mastodon.nl
Je ontvangt dit bericht omdat je je via de website hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.
Website | Contact | Donatie | Privacy | Uitschrijven