Overal precies dezelfde onwaarheden

In onze berichtenserie over de media zagen we dat er slechts beperkte keuze is als het gaat om nieuwsgeving. We zagen ook dat de nieuwsgeving die we krijgen grotendeels voorgekookte teksten en meningen betreffen waarbij het tonen van een politieke voorkeur niet wordt gemeden.

Nu een blik op het feit dat deze berichten ook met regelmaat misleiding betreffen. Dat kan gebeuren als één journalist of één nieuwsorganisatie een foutje maakt – we zijn allemaal mensen. Het gaat mis wanneer structureel onwaarheden worden verkocht. Het gaat mis wanneer die misleiding zelfs jaren na dato structureel niet gecorrigeerd wordt, terwijl de waarheid ondertussen pijnlijk duidelijk is geworden.

Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat?

We beginnen dit bericht met de video van emeritus hoogleraar Cees Hamelink, via de Universiteit van Nederland, met de titel “Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat?” Bekijk de video. Professor Hamelink toont diverse voorbeelden waar het mis is gegaan met berichtgeving in de media. Een voorbeeld uit de video:

Op 10 oktober 1990 zorgt de emotionele getuigenis van het Koeweitse meisje Nayirah voor de start van de eerste Golfoorlog. Nayirah verklaart dat Iraakse soldaten in Koeweit baby’s uit de couveuses halen en ze op de koude ziekenhuisvloer voor dood achterlaten. De getuigenis blijkt achteraf nep.

De zogenaamde Weapons of Mass Destruction bleken afwezig en een handig excuus. Het buisje van Colin Powell bevatte geen zenuwgas. Iraakse soldaten gooide geen baby’s uit couveuses. Op basis van valse voorwendselen startte Amerika een zogenaamde agressie-oorlog tegen Irak. De oorlog in Irak werd daarmee een oorlogsmisdaad. Luister bijvoorbeeld eens naar de 7 landen in 5 jaar getuigenis van Generaal Wesley Clark. En Nederland was er uiteraard bij in Irak.

Het Terrorisme

De tweede Golfoorlog werd gerationaliseerd als onderdeel van de 9/11 vergeldingsactie van Bush, hoewel de kapers en de organisatoren daarvan niet uit Irak kwamen. Dat brengt ons uiteraard bij de aanval van 11 september. Is je tolerantie voor informatie over 9/11 laag? Sla de volgende alinea’s dan over.

Wel geïnteresseerd? Bekijk dan de samenvattingsvideo (5 minuten) van het officiële verhaal eens. Het verhaal blijkt nogal te rammelen. Zie voor meer informatie hierover het theatercollege van George van Houts en bekijk eventueel de presentaties tijdens het bijbehorende congres “Bevrijding van bedrog”. Voordat we 9/11 hier laten rusten, vragen wij nog aandacht voor deze opname van de BBC:

Wist je dat op 11 september 2001 niet alleen de twee grote World Trade Center torens (WTC 1 en 2) zijn ingestort, maar dat er later op de dag nog een WTC gebouw op vergelijkbare manier was ingestort? De BBC rapporteert op 11 september 2001, zoals je kan zien, over het spontaan en onverwacht instorten van het Salomon Brothers WTC 7 gebouw. Het probleem?

Terwijl BBC rapporteerde dat WTC 7 was ingestort, stond het gebouw nog fier overeind achter de journalist. De satelliet verbinding werd daarna verbroken en twintig minuten later stortte het gebouw alsnog in. De BBC wekt hier de indruk dat de instorting van WTC 7 een vooraf geplande gebeurtenis betrof waar BBC iets te vroeg over rapporteerde.

Een ludieke actie: Brit Tony Rooke ging over deze opname naar de rechter. Hij hield een betoog dat hij geen TV-licentie van de BBC meer kon afnemen omdat de wet verbiedt georganiseerde misdaad te sponsoren. Hij claimt dat BBC voorkennis had van de gebeurtenissen op 9/11 en dat hij daarom geen geld meer mag geven aan BBC. De rechter weigerde het bewijs uiteraard te ontvangen maar Rooke hoefde de boete over zijn TV-licentie niet te betalen.

Misleiding overal waar je kijkt

De misleiding blijft uiteraard niet beperkt tot Irak en 9/11. Onderstaand een aantal bekende voorbeelden.

Herinner het dappere jongetje dat midden in een heet oorlogsgevecht in Syrië heldhaftig een meisje redt. Zelfs Snopes.com, dat werd opgericht en wordt gefinancierd speciaal om structureel “complot theorieën” te ontkrachten, moest erkennen dat dit nep was. Opgenomen door regisseur Lars Klevberg uit Noorwegen op Malta. Het werd echter succesvol verkocht als echt.

De helden van de White Helmets redden in Syrië een zwaar gewonde man van onder het puin. Zoals direct duidelijk is werd de video in scène gezet. De man in kwestie was volledig ongedeerd. De White Helmets moesten toegeven. Ze gaven een verontschuldigende verklaring, verwijderde snel de videobeelden van hun kanaal en gingen onverstoord verder met hun werkzaamheden. De White Helmets betreffen een jihadistische propaganda operatie in Syrië, gesteund als ze worden met geld van jou en mij via de Nederlandse overheid en welkom in Nederland als ze zijn. Onlangs werd trouwens officieel bekend dat de Nederlandse overheid nu ook direct extremistische terroristen sponsort in Syrië.

Herinner de video van de onthoofding in de Syrische woestijn van een persoon gekleed in oranje die (niet op beeld) werd onthoofd door een ISIS-beul. Dit werd opgenomen in een film-studio. Na de onthoofdingsactiviteiten zie je de beul en de gevangene (wiens handen duidelijk niet op de rug gebonden waren en wiens hoofd er duidelijk ongeschonden op zit) vriendschappelijk met elkaar omgaan. Het materiaal werd ogenschijnlijk gevonden via een medewerker van de onlangs overleden Amerikaanse senator John McCain.

Je hoeft niet veel te zoeken om misleiding van CNN te vinden. Een persoonlijke favoriet is de uitzending van twee CNN reporters die via satelliet communiceren en een slechte verbinding hebben. Dit alles, terwijl je op de achtergrond van de nieuwslezers dezelfde auto’s en dezelfde bus ziet rijden. Ze staan vlak naast elkaar op dezelfde parkeerplaats. Iets wat ze vaker doen. De misleiding is structureel.

Vast blijven houden aan misleiding

Tot op de dag van vandaag worden personen die vragen hebben over de moordaanslag in 1963 op John F. Kennedy aangewezen als “conspiracy theorist”. Een succesvolle aanpak bedacht door de CIA. Ruim 50 jaar later houden de reguliere media nog vast aan Lee Harvey Oswald als lone gunman.

Oswald als lone gunman was echter fysiek onmogelijk waardoor de magic-bullet theory moest worden bedacht. Dit is de officieel erkende theorie waarin een kogel na JFK zijn schouder doorboord te hebben, even stil hing in de lucht alvorens verder te vliegen, in een heel andere richting, naar een volgend slachtoffer in de auto, waarna deze magische kogel even later ongeschonden op een brancard gevonden werd! Zie de scene uit de film JFK. De media verwacht kennelijk dat we in magie geloven.

Ook het verhaal over 9/11 wordt ruim 17 jaar na dato nog strak aangehouden terwijl daar toch heel duidelijk een heleboel mis mee is. En niet alleen in de VS, gewoon hier in ons nuchtere Nederland.

Conclusie

We zagen in dit bericht een aantal breed gedeelde misleidende nieuwsberichten. In de oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. Het probleem is alleen dat men ook na de oorlog de onwaarheden aanhoudt als werkelijkheid. Er wordt van ons verwacht dat we duidelijk aantoonbare onwaarheden uit het verleden accepteren en tegelijkertijd berichtgeving over hedendaagse gebeurtenissen voor waar aannemen? Dat is toch wat lastig te rationaliseren.

De grote, reguliere mediabedrijven en hun medewerkers zitten klem in een keurslijf van verdraaide feiten, eenvoudig aantoonbare leugens, structurele misleiding en belangenverstrengeling. Voor de levensvatbaarheid van onze democratie hebben we een alternatief nodig voor de reguliere media.

Op naar onafhankelijke media!

We zijn onlangs gestart op gezondemedia.nl met een verzamelplaats voor onafhankelijke berichtgeving. We starten met het samenbrengen van onderzoekers en schrijvers over gezondheid en spiritualiteit omdat dit – volgens ons – twee belangrijke onderwerpen zijn waar onafhankelijke berichtgeving benodigd is. Wij willen dit later uitbreiden met interessante visies over andere onderwerpen, zoals milieu, samenleving, economie, politiek, etc.

De blog Bouwen aan Beter documenteert de plannen en achtergronden daarvan, terwijl we ontwikkelen aan een onafhankelijk en decentraal platform om het vrije woord in Nederland een kans te geven: Platform Bewuste Media. Binnenkort volgt meer informatie over de achtergronden en plannen voor dit nieuwe platform.